Bornholm, du er hyggelig

Hanna Larsson
23 juli, 2018

 

Bornholm, så dejligt. Här kommer på intet sätt en omfattande guide till denna ö som borde varit svensk. Men den kanske kan ge ett eller annat tips om du planerar en tur.

 

 

Bornholm är fantastiskt, en lite bortglömd pärla. Mycket danskar och inte så mycket svenskar. Det är ju känt för att cykla på, med cykelvägar byggda runt i stort sett hela ön. Men, viktigt, ön är allt annat än platt. DET ska man tänka på innan man tar med en lådcykel som någon (jag) dessutom sätter två barn i. Nåväl. Känslan att cykla på katamaranen i Ystad var verkligen fantastisk.

 

 

När vi rullade av båten i Rönne hade vi cirka 3 mil upp till Allinge där vi bokat ett hotell för två nätter. Vägen dit är fantastisk men kräver sin planering, gärna innan man cyklar. Vi hade ett ekipage bestående av en elcykel med vagn (bagage) och en cargobike elcykel. Det är lätt att tro att vi flög fram som raketer men så var inte fallet. Jons Kapel är en riktig utmaning för dem som har cykelvagn, mindre cyklande barn eller som för mig med lådcykel. Det är lätt att tänka att man överdriver men bildgoogla då Jons Kapel.

 

 

 

Allinge, så mysigt. Bra mat, mysigt med hamnen och hotellet, Grönbechs Hotel var fantastiskt. Vi åt även på No-9 , vilket kan rekommenderas.

 

 

 

Vi valde andra dagen att cykla fram och tillbaka till Gudhjem, total tur på cirka 3,5 mil.  Bra cykelväg och här kunde jag utan problem ta mig tur och retur med lådcykeln, med viss kämparanda. Stannade vid ett microbryggeri på vägen som definitivt höjde min motivation.

 

 

 

 

Gudhjem är även det mysigt. Det blev pannkakshuset på barnens begäran och kanske världens största glass. Lite shopping med på Stilleben. Bra butik.

 

 

 

Vi kanske skulle valt en natt i Allinge och en i Gudhjem, men Grönbechs var så härligt att en natt inte hade räckt. När man väl är på plats så känner man aldrig att tiden räcker till, så snåla inte som vi. Har du med tid kan du exempelvis besöka bryggeriet i Svaneke, Madam Stoltz i Nexö eller äta på Kadeus sommarrestaurang vid Dueodde. Väljer man att ta med sig bilen går det ju betydligt snabbare att ta sig mellan platserna. En kompromiss är kanske att ta med bilen över och sen hyra cykel de dagar man känner ett extra stark cykelbehov. Det finns butiker över hela ön.

 

 

Tak Bornholm, du er hyggelig

Fler inlägg av:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *