Gräl i baksätet & Andy Warhols solglasögon.

Marita Klang
23 juni, 2018

Vi bestämde oss i vintras för att bila ner till Kroatien. När semestern närmade sig blev jag orolig för hur det skulle gå. Har tre grabbar som har för vana att gräla i baksätet under den kortaste lilla bilfärd. Nu ska de sitta bredvid varandra i 180 mil. Hur ska det gå? Är jag galen som ger mig in på det här? Kommer jag behöva ta svart bälte i konflikthantering innan vi ger oss av?

Det gick i alla fall över förväntan. Tack gode gud för ljudböcker, hörlurar och film. Vi kom fram utan några större problem. Det blev en övernattning i Slovenien och vi fick möjlighet att se många fina platser susa förbi utanför bilfönstret.

En insjö i Tyskland med en brygga och ett båthus.

 

En bild på berg, gröna kullar och blå himmel i Österrrike

 

Vi har spenderat fem dagar i Zadar, en gammal kuststad i norra Dalmatien och ska nu vidare till Bogovići på ön Krk för att sedan avsluta kroatienvistelsen i Motovun, en bergsby i Istrien.  En närmre beskrivning av de olika orterna kommer vid ett senare tillfälle.

På hemfärden drömmer jag om ett dopp i någon alpsjö. Lobbar hårt för att vi ska ta en liten sväng om Zell am See på vägen hem.

Kroatien har bjudit på bad i vattenfall, havsbad med hopp från klippor och vi har till och med fått till ett besök på ett konstmuseum med en Andy Warholutställning. Utställningen är ett samarbetat med the Andy Warhol Museum of Modern Art från Solvakien och the Andy Warhol Foundation for Visual Art från New York.

Andy Warhol och jag blir starstrucked

Jag har alltid varit svag för popkonst och att få se Andys prints, foton, kamera, tweedkavaj, solglasögon och brev från Edie Sedgwick gav mig rysningar av välbehag. Älskar Andys färgstarka prints och hans udda persona. Han var en knasboll som utmana konstvärldens syn på konst och väckte nyfikenhet genom att vara sådär annorlunda som bara en konstnär kan vara. Den gamla bildläraren i mig går igång ordentligt på det här.

Prints, flowers i olika färgsättningar

 

Tänk ändå, ett brev skrivet av Edie, Andys musa. När jag läste det hörde jag Sienna Millers röst från Factory Girl i mitt inre.

Att stå där och titta på Andys solglasögon gjorde mig starstrucked och jag funderade på olika tillfällen när han kunde ha burit dem. Kanske på Studio 54? Eller när han arbetade inne på The Factory, sin studio på Manhattan. Eller bara när han står och ser så där förbaskat cool ut i sin tweedkavaj.

Foto på Andy Warhol

Rector´s Palace i Zadar

Att museet Rector´s Palace är en väldigt snygg byggnad där gammalt möter nytt på ett sobert sätt förhöjer utställningen som är mycket smakfullt presenterad. Presentationen tilltalar mig som gillar popkonst då de genom att arbeta med kontraster, lekfullhet och färger verkligen får konstverken att komma fram. Det är en utställning som andas popkonst och som är döpt till ”Enter into My Life ANDY WARHOL”.

Utställningens namn Enter Into My Life ANDY WARHOL skrivet med rosa bokstäver på vit vägg.
Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *