Farmlife

Hanna Larsson
16 juli, 2018

 

två barn som springer med stora fält på vänster sida

 

Farmlife. Det är inte helt sant, eller, jag bor på en gård men det är min man som är bonden. Han odlar grönsaker mest hela dagarna just nu och om vintern förvarar han dem, sorterar och packar om dem för att sedan leverera dem till din matbutik. Ja det är en väldigt kort sammanfattning men jag tror inte att han misstycker.

 

grön taktor på ett grönt fält

 

skördar ett grönt fält på landet

 

Farmlife är kul, jobbigt, svårt, utvecklande, stressande, spännande och massa andra saker. Det vet jag som sitter i publiken och tittar på. Det är många som har frågor om farmlife, hur man odlar, vad man odlar, hur man ska tänka kring eko och inte osv. Väldigt kul! Engagemang är det bästa som finns tänker jag.

Hur fungerar bevattning?

Jag får rätt ofta (och bonden ännu oftare) frågor om bevattning, hur det funkar, hur mycket man får vattna, vart och när etc. Därför tänkte jag ta tillfället akt och förklara lite.

Varma och torra somrar som denna är det snustorrt i marken och inget (i stort sett) växer i torka (utom ogräs, det verkar välmående). Så för att kunna producera svenska grönsaker till konsumenter i hela vårt avlånga land behöver man vattna. Givet hur torrt det är nu så är det ett fasligt vattnande.

 

litet barn på landet med traktor i bakgrunden

 

Gården använder sig inte av det kommunala vattnet, utan av egna borrade djuphålsbrunnar. De finns lite överallt där vi (eller min man med syskon) odlar. Så drar man långa slangar från dessa brunnar till bevattningar, som ni säkert sett många av. Men, man får inte använda hur mycket vatten som helst eller hur som helst.

 

små barn på landet som tittar på en skrödemaskin

 

Först ansöker man till mark och miljö om att få borra en brunn. Om du får det borrar du brunnen och sen gör du ett test, det betyder att du kopplar på en bevattning som får köra full fart under en viss tid. När du gjort detta så mäter man hur omgivningen påverkas. Underlaget skickas åter in till mark och miljö och om värdet hamnar inom gränsvärden så får du en vattendom. Denna gäller i flera år och berättar exakt hur många lite vatten som du får använda. Bevattningen har hela tiden koll på hur mycket vatten som det går åt. Det gäller att inte övertrassera!

 

man på landet som vrider på ett rör

 

man med barn som står vid en maskin

 

Hos oss är det hårdvaluta kring vem som får följa med på bevattningsrundan på kvällen. Då flyttar man bevattningen från ett ställe till ett annat, ofta flera bevattningar. Ibland följer hela familjen med och det ges möjlighet att hälsa på de nyfikna grannarna.

 

barn som klappar kor på landet

 

Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *