Bornholm, du er hyggelig

Hanna Larsson
23 juli, 2018

 

Om att cykla på Bornholm, så dejligt. Här kommer på intet sätt en omfattande guide till denna ö som borde varit svensk. Men den kanske kan ge ett eller annat tips om du planerar en tur.

 

stig i grön skog

 

Bornholm är fantastiskt, en lite bortglömd pärla. Mycket danskar och inte så mycket svenskar. Det är ju känt för att cykla på, med cykelvägar byggda runt i stort sett hela ön. Men, viktigt, ön är allt annat än platt. DET ska man tänka på innan man tar med en lådcykel som någon (jag) dessutom sätter två barn i. Nåväl. Känslan att cykla på katamaranen i Ystad var verkligen fantastisk.

 

barn med hjälp i en cykelkärra med en cyklande man framför

 

När vi rullade av båten i Rönne hade vi cirka 3 mil upp till Allinge där vi bokat ett hotell för två nätter. Vägen dit är fantastisk men kräver sin planering, gärna innan man cyklar. Vi hade ett ekipage bestående av en elcykel med vagn (bagage) och en cargobike elcykel. Det är lätt att tro att vi flög fram som raketer men så var inte fallet. Jons Kapel är en riktig utmaning för dem som har cykelvagn, mindre cyklande barn eller som för mig med lådcykel. Det är lätt att tänka att man överdriver men bildgoogla då Jons Kapel.

man cyklar med havet på vänster sida

 

barn med hjälm i cykelkärra med grusväg framför

 

man läser karta med två cyklar på en grusväg

 

Allinge, så mysigt. Bra mat, mysigt med hamnen och hotellet, Grönbechs Hotel var fantastiskt. Vi åt även på No-9 , vilket kan rekommenderas.

 

grönebergs hotell på Bornholm

 

en flaska rose med två glas på trädgårdsbord

 

Vi valde andra dagen att cykla fram och tillbaka till Gudhjem, total tur på cirka 3,5 mil.  Bra cykelväg och här kunde jag utan problem ta mig tur och retur med lådcykeln, med viss kämparanda. Stannade vid ett microbryggeri på vägen som definitivt höjde min motivation.

 

skylt med beskrivning av Penyllan bryggeri

 

en man och två barn på bryggeri

 

hippy juice pale ale flaska

 

Gudhjem är även det mysigt. Det blev pannkakshuset på barnens begäran och kanske världens största glass. Lite shopping med på Stilleben. Bra butik.

 

svartvit bild med en man och två barn som äter lunch

 

en backe med gamla hus

 

Vi kanske skulle valt en natt i Allinge och en i Gudhjem, men Grönbechs var så härligt att en natt inte hade räckt. När man väl är på plats så känner man aldrig att tiden räcker till, så snåla inte som vi. Har du med tid kan du exempelvis besöka bryggeriet i Svaneke, Madam Stoltz i Nexö eller äta på Kadeus sommarrestaurang vid Dueodde. Väljer man att ta med sig bilen går det ju betydligt snabbare att ta sig mellan platserna. En kompromiss är kanske att ta med bilen över och sen hyra cykel de dagar man känner ett extra stark cykelbehov. Det finns butiker över hela ön.

 

sandstrand med matbord och några människor

 

Tak Bornholm, du er hyggelig

Fler inlägg av:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *