Drinktrender

Marita Klang
2 maj, 2018

Med tanke på fredagsdrinken så har jag grottat ner mig mer än vanligt i olika drinkar och forum för att hitta inspiration. Detta leder såklart också till ny kunskap. Jag tänkte dela med mig lite av det som jag snappat upp om drinktrender just nu.

Drinkvagn med glas och flaskor samt en rosédrink med grapefrukt

10 drinktrender 2018

  1. Hemmabaren, vi har kanske sett oss mätta på bilder av snygga drinkvagnar med väl utvalda flaskor, karaffer och uppställda stilleben. Men hemmabaren är ganska viktig. Å även om vi sett mängder av bilder så gillar vi nog den stilfulla dekadens det skänker ett hem. Även om man nu inte har allt uppställt till beskådan så är det ganska vanligt att det finns diverse olika drycker att utgå ifrån när fredagsdrinken ska blandas. Jag tycker också att man är ganska ambitiös i vilken fördrink man ska bjuda på. Det ingår liksom i konceptet middagsbjudning att starta på topp.
  2. Fermentera, jag är inte där än. Men det är klart att det måste testas. Jäsa bär av olika slag och göra cocktails med levande bakteriekultur. En drinktrend som ska vara bra för magen också. Jag har sett exempel på drinkar med bl.a. kombucha och kefir.
  3. Har ni läst om den första alkoholfria spriten? Jag tycker det är jättespännande. Seedlip är ganska ny och har börjat dyka upp mer och mer i mina flöden i social media. Jag är nyfiken på hur det smakar och känner ett starkt habegär till min hemmabar. Har läst att en kommande drinktrend kommer vara att dricka drinkar med lägre alkoholhalt.
  4.  Karamellisera mera, det finns många saker du kan karamellisera, citron, kokos, ananas eller kanske tomat. Låt fantasin flöda. Använd smaken i smaksättning av sprit, i din sockerlag eller som dekoration. Rom med karamelliserad ananas, kan det vara något till nästa fredagsdrink? Recept här.
  5. Tequila, kommer bristen på Agave-plantor göra att priset stiger? Kommer det då leda till att det blir en ännu hetare dryck och kommer den anses lyxigare än tidigare?
  6. Hållbarhet, ja! Plast suger, det är väl lite av den rådande inställningen och även om papperssugrör är fint så har de en tendens att bli lite mjuka och tråkiga. Det finns numera mer miljövänliga sugrör som bryts ner på några månader. Det är ju ett bra alternativ. Det finns såklart många andra aktiva val man kan göra för att tänka på hållbarheten. Använd lokalproducerat och odla din egen mynta. Försök också tänka Zero Waste, dvs försök att inte producera avfall. Använd så mycket du kan av varje råvara.
  7. Te-drinkar. Jag ser mängder av dem på Pinterest. Jag älskar te, så det är en drinktrend jag ska anamma. Ska försöka få till en te-cocktail till någon fredag snart.
  8. Grönsaker, jag ser exempel på att man byter ut fruktjuicer mot grönsaksjuicer i sina drinkar. Det känns som ett försök att hänga på hälsotrenden. Varför inte testa lite juice från rödbeta, morötter, selleri  eller gurka i din cocktail. Gurkmeja ska tydligen komma starkt också, den sägs ju vara antiinflammatorisk och full av antioxidanter.
  9. Is, is är inte bara is. Nu ska den vara kristallklar och det finns trender i vilken form de ska vara i. Fick höra i en butik när jag skulle köpa nya isformar att det är cylinderformad is som är trendigast nu. Vi har alla sett bilder på stora kubformade isbitar, jag tycker det är väldigt snyggt i ett tumblerglas och de stora isbollarna har hängt i ett tag.
  10. Vad är nästa drinktrend? Här hittar jag olika ideér. På ett ställe läser jag om att det kommer vara gin och mezcal som slår stort och det tycker jag att man redan sett ett tag. Någon annan menar att det är de italienska spriterna som är på uppgång, med apertivos och amaros. Vilket hänger ihop med trenden att dricka drinkar med lägre alkoholhalt. En apertivo är både dryck och tilltugg. Vi får se om det kommer vara mer bitters framöver som fernet och amaro?

Gurkdrink och ananasmojitos

Blev du sugen på cocktails? Klicka här för att komma till alla våra drinkar. Finns exempel på drinkar med grönsaksjuice, karamelliserad ananas, tequila eller gin om du känner för att vara lite trendig.

Foto Cocktails:Lina Arvidsson (Men jag har beskurit dem en del.)

Foto Drinkvagn: Rebecca Centren

 

 

Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *