Den enda kaka du någonsin kommer behöva baka | Efterrättspaj

Hanna Larsson
18 juni, 2018
Rabarber och jordgubbspaj i blå form på en skärbräda i trä

Precis som Ranelid skänker oss sina vackraste ord så kommer här mitt bästa recept på efterrättspaj, vilket jag med stolthet har stulit.

Året var 2007 och vi skulle äta middag hos ett par vänner som då bodde i Hornstull, Stockholm. Matlagerskan och värden, Johanna Frenne,  är synnerligen talangfull inom bland annat mat. Jag minns att vi fick en grym lax till huvudrätt men det är framförallt desserten som gör denna kväll minnesvärd. Utöver sällskapet då.

Grå skål med jordgubbspaj

Denna paj är superenkel, du har alltid ingredienser hemma OCH den är så god. Jag vet inte hur många gånger jag gjort den sedan dess och hur många gånger jag delat receptet vidare. Allt du behöver är socker, vetemjöl, smör och sen valfri fyllning.

Såhär gör du

Du tar en form av något slag, kanske med löstagbar botten – eller inte. Lägg i ett bakplåtspapper i botten (även skippat det ett par ggr). Fyll botten med det du känner för; rabarber, jordgubbar, äpple och kanel etc. etc. Pudra över lite socker och sen 2 msk maizena.

Skära rabarber på skärbräda-

250g rumstempererat smör blandar du sedan med händer eller elvisp tillsammans med 250g socker och 250g mjöl. Fördela degen över bären/frukten, ca 3 cm tjockt täcke och mer på kanter för deluxe knäckighet. Grädda i ugnen i ca 15 min på 250 grader, och sedan 225 grader i ca 15 min. Kakan skall vara gyllenbrun. Knäckigheten kommer när den får svalna en aning.

två små barn bakar paj Barnhand som bakar pajBarn i trädgård som äter

Johannas servering

Johanna gjorde pajen på morgonen för att till servering värma den en aning i ugnen. Till pajen serverade hon sedan glass och en äppelkaramellsås… sjukt gott. Såhär gör man ungefär: Ta en kastrull och häll i lagom mycket socker, bränn sockret till det blir karamell, tillsätt äppeljuicekoncentrat (beroende på mängd men ca 1/2 dl ). När karamellen har svalnat tillsätter du calvados, ca 8 cl  – Bon appétit

Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *