Enklaste spagetti pomodoro

Eleonor Persson
24 juli, 2018
pasta i turkos tallrik med parmesan och tomatsås

 

Idag lagade jag världens enklaste pastarätt. Jag kallar den Spagetti Pomodoro kort och gott. Den är superenkel men den har faktiskt en liten historia från min barndom.

När jag var liten tillbringade jag vissa dagar av mitt sommarlov hemma hos min kusin Petra (min morbrors dotter). Petra har en moster (på sin mammas sida) som är bosatt i Italien, Genua. Denna moster är gift med en italiens man och har idag två vuxna barn… Jag går inte närmare in på det släktträdet mer än att de lagar supergod mat!

Jag minns just från min barndoms somrar att den ”Italienska familjen” ofta tillbringade sin semester  i Sverige. De brukade komma hem till min kusin och hennes familj och laga en speciell pastarätt. Den här rätten lagade de varje gång de var i Sverige. Rätten är kort och gott spagetti med tomatsås! Jag minns att jag som barn förundrade mig varför de inte hade någon köttfärs till.

Nä istället för kött så innehöll den: olivolja,  fina burktomater, en massa vitlök, salt, peppar och säkert lite socker skulle jag kunna tänka mig. Alla ingredienserna blandades i en stor stor gryta. Tomatsåsen kokade hela dagen känns det som. Ofta rörde Anette, som mostern heter,  i grytan och dofterna spreds i hela huset. Tyckte faktiskt den tog lite väl lång tid om jag ska vara ärlig…

Jag minns att vi var rejält hungriga efter en hel dags lekande och smygande kring den där tomatgrytan. När eftermiddagen väl kom bjöds vi allihopa på denna ljuvliga tomatsås serverad till spagetti. Som tillbehör den största parmesanosten jag sett och vin till de vuxna! Och så god den var, helt fantastisk! Mysiga, härliga,  somriga barndomsminnen!

Numera har jag skapat min variant av denna superenkla pastarätten. Jag är såklart extra glad för att min son Max älskar den lika mycket som jag!

Receptet

burktomater vitlök tre stycken solo

 

Till fyra portioner:

En burk lite finare hela burkromater

Olivolja

1 finhackad vitlök solo

Några nypor flingsalt

Några droppar flytande honung

Svartpeppar

Parmesanost

Spagetti

 

Gör såhär:

Bryn den hackade vitlöken i olivolja. Häll över tomaterna och tillsätt salt och honung. Låt koka ihop. Sänk plattan och låt koka ihop under omrörning minst 30 minuter gärna en timma. När såsen kokat ihop, smaka av och blanda i den kokta spagettin. Servera direkt med hyvlad parmesan och rejält med svartpeppar!

pastatallrik med murgröna i bakgrunden

Buon Appetito!

 

Fler inlägg av:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *