Stjärnglans – Geranium

Hanna Larsson
27 mars, 2018

 

Att få komma med i Michelinguiden bör ses som en stor bedrift. En två eller tre berömda stjärnor gör att så kallade foodies bokar en biljett och flyger runt halva jorden enbart för ett mål, oftast ett skrovmål.

Jag är också en foodie, nåja, en i lightform kanske. Men jag reser iaf runt i Sverige och Danmark på jakt efter restauranger utöver det vanliga. Plånboken blir ledsen men sinnet och magen oftast väldigt glada. Sinnet och magen vinner alltid kampen och nya restauranger bokas in.

två kockar som håller om varandra i en svartvit bild

 

I detta inlägg tar jag med er till Geranium, en restaurang i Köpenhamn, samt ger er min shortlist till restauranger som bör besökas. För att äta synnerligen god mat är verkligen livet på en pinne.

Head Chef Rasmus Kofoed har drivit Geranium sedan 2007. År 2010 flyttade restaurangen till Parken Arena i Köpenhamn, vilket känns något märkligt. Det har dock inte påverkat Michelinguiden som sedan 2016 gett restaurangen tre stjärnor. Restaurangen serverar mat baserad på lokala råvaror med skandinaviska gröna smaker i centrum.

 

resturang med vita bord

 

Vid tillfället för vårt besök fanns det enbart en meny att tillgå, vilket var en avsmakningsmeny med ett stor antal mindre rätter och sen ett stort antal mellanrätter. Ingen risk att vandra därifrån hungrig. Till detta kanske den största vinlista jag någonsin skådat varför valet på en av vinmenyerna kändes ypperligt.

 

tilltugg med dupp på ett vitt bord förrätt med dipp gröna blad i vit skål

 

Inget lämnas till slumpen. Brödet är perfekt, det hemmagjorda smöret gudomligt och jordärtskockschipsen en snackis. Servisen behandlar dig som kunglighet och livet är enkelt.

 

grön förrätt på vit tallrik

 

Vid servering av fisken ovan närvarade Kofoed själv och la en sista touch på maten. En riktig rockstjärna med rätt uppstudsig blick. Kanske var detta för att jag efter något glas vin hamnat i en loop av konversation som endast jag deltog i. Oklart. Men fisken var mycket god iaf.

 

svarta stenar i en vit skål

 

Geraniums signaturrätt, makrill och rättika som formats som stenar omringat av juice av dill, Dill Stones således (ät inte de svarta stenarna sa de. Många hade testat och en och annan plomb säkert fått stryka på foten).

 

kock som förbereder maten

 

Trancherande kockar vid bord, alltid trevligt.

Jag tycker att Geranium var en bra restaurang, maten var mycket god, vinet underbart och servisen trevlig. Jag ställer mig dock lite frågande till varför denna restaurang har tre stjänor i jämförelse med ex. Fävikens färre. Kofoeds mat känns grön, lokal och perfekt balanserad i sina smaker. Geranium är så långt ifrån Foie Gras man kan komma, men snuddar ändå på känslan av en klassisk fransk krog i dess atmosfär. En avsmakningsmeny kostar ca 2000 kr och sen tillkommer vin. Geranium är värd varenda krona.

Min topp fem lista:

  1. Daniel Berlin, Skåne Tranås 
  2. Fäviken, Åre/Östersund 
  3. Kadeau (satsa på Bornholmsfilialen en sommarkväll) 
  4. Noma 
  5. Geranium 

Stay tuned, snart kommer en ny recension, i maj besöker jag och bor på PM och Vänner

 

kvinna som håller sjögräs framför ansiktet

 

Fler inlägg av:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *