Krk – vingårdar, bergsbyar och havsbad

Marita Klang
17 januari, 2019

Krk, ön som har allt, vackra vyer, genuina gamla byggnader, goda viner, turkost hav, mysiga stadskärnor, god mat och vingårdar. Här finns allt jag kan önska mig av en semester och det bästa av allt, allt ligger så behändigt nära.

Krk, vacker vy över stara baska. Böå himmel, lavendel, hav och stan.

Hur tog vi oss till Krk?

Vi valde att ta oss dit genom att ta den ringlande vägen längs havet från Zadar. En galet vacker bilfärd, men kanske inget för den som lätt blir åksjuk. Vilket tyvärr en av sönerna blev. Ju närmre Krk vi kom desto grönare och frodigare blev landskapet. En bro från fastlandet gjorde det lätt att komma över till ön.

Ett gammalt stenhus med turkosa fönsterluckor.

Malinska & Bogovići

Vi hyrde ett hus i Bogovići, ett jättefint hus, se bild ovan, som låg på promenadavstånd från stranden. Som jag förstått det har byn Bogovići växt samman med byn Malinska. Båda vackert beläget på öns nordvästra sida. Här badade vi, promenerade längst hamnpromenaden och åt en fantastiskt god tonfiskburgare på restaurang Kings caffe.

Det finns så mycket fina hus på Krk, många har blå eller turkosa fönsterluckor och överallt prunkar mäktiga bougainville. Jag älskar bougainville!

Ljust hus, blå fönsterluckor, blå himmel och palmer.

 

Bougainville och vackra smala gator i Dobrinj

På Krk har man möjligheten att med bil eller cykel få uppleva mycket på liten yta. Vi tog en dagsutflykt som tog andan ur oss. Först begav vi oss till Dobrinj. En vacker gammal stad med en utsiktsplats som låg brevid en kyrka från 1510, med anor från 1100-talet, dvs ganska länge sen.

Vy från utsiktsplats, grönt frodigt landskap, stenhus, turkost hav. Utsiktplatsen var rustad med en kikare.

 

Mysig gränd i Dobrinj, mellan huskropparna kan man ana det turkosa havet.

Krk är känt för sina vita viner så självklart besökte vi en vingård och handlade lokalt vin. Det blev det prisbelönta Sveta Lucija och andra Zlahtina-viner. Å de här vinerna var lika goda hemma som på plats. För visst har man handlat viner på vingårdar som inte alls smaka lika gott när man kommer hem. Måste ha något med att man inte är i samma miljö att göra. När vinet var inhandlat begav vi oss till bergsbyn Vrbnik

Där åt vi pizza med slående vacker utsikt och vi hittade världens smalaste gata, Klancic. Gatan var så smal att vi var tvungna att luta pizzakartongen för att ta oss igenom. Det är så svårt att få med det där som tar andan ur en i verkligheten på bild. Men vackert var det! Barnen handlade armband och föräldrarna gick och fota den ena smala gränden efter den andre.

En gränd med hus i rosa toner, grönska klättrar på balkongerna.

 

Ljusa hus med turkkosa fönsterluckor, smala stenlagda gator.

Stara Basca magiskt bad i turkost vatten

Dagsutflykten avslutades med att vi tog oss till Stara Basca, en vacker strand som kräver en strapats liknande promenad bland lavendel, klippor och fikonträd. Men med de vidderna, utsikten och slutgiltiga målet så är det ett minne som jag vårdar ömt.

Vy över Stara Baska, lavendel, klippor och turkost hav-

Stara Basca betyder den  gamla stranden och är en vik mellan höga klippor. Strand och botten är täckt av vita stenar som av havet formats lena. De vita stenarna framhäver havet turkosa färg och det kändes som ett litet paradis. Det var semesterns friskaste (kallaste) bad, men magiskt.

Pojke ska snorkla i det turkosa vattnet vid Stara Baska

Det var med sorg i hjärtat vi lämnade Krk, men vi ska återvända! Då tänker jag att vi ska hyra ett hus med pool i en av bergsbyarna och utforska stränderna på denna underbara ö under små dagsutflykter. Vi ska dricka vita viner och se på när solen gå ner över havet.

Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *