Narnia för vuxna

Emmylie
8 oktober, 2018

Jon och jag har länge klagat på att vi inte sett tillräckligt av England efter nästan tre år i London. Livet i London blir som en liten (ok stor) bubbla, och en glömmer lätt att resten av landet faktiskt  ser väldigt annorlunda ut. Det fick vi all bittert inse när vi vaknade till nyheterna om att Brexit  röstats genom. Men nog om mitt hat-ämne – nu ska vi prata Lake District.

 

Sista helgen i Augusti slog vi slag i saken och tog tåget tre timmar norrut för att testa det omtalade Lake District. När vi steg av tåget i Oxenholme kände vi direkt att detta var något utöver det vanliga. Luften var så krispig och ren att det isade skönt i bröstet. Vi var tvunga att ta flera djupa andetag för att byta ut den förorenade skiten våra lungor vanligtvis är fyllda av. Det var skymning, och runt om oss såg vi dimman ligga tätt över de små stenhusen, omgivna av gröna kullar så långt ögat kunde nå.

Vi tog ett gammalt litet tåg de sista stoppen till Windermere där själva Lake District börjar. Precis som det låter så är Lake District ett enormt naturreservat fyllt av hundratals små och stora sjöar. Det går inga tåg inne i Lake District, utan man måste ta sig runt med bil, båt, buss eller häst. Detta är lite av charmen, och alla människor vi träffade där var så otroligt gästvänliga och villiga att hjälpa till med transport.

Efter mycket research bestämde vi oss för att bo på ett bed and breakfast i Windermere. Från Windermere kan du sedan ta buss eller bil ut till de olika sjöarna i området. Det är som sagt enormt stort, så planera lite i förväg vart du vill åka. Om en är effektiv så går det möjligen att hinna med två sjöar på en dag, men jag skulle rekommendera att välja en av de större sjörna och använda dagen till att utforska området runtomkring.

Det finns så mycket jag skulle kunna säga om denna nationalparken, men det som passar bäst för att beskriva den är kort och gott ett Narnia för vuxna. Naturen är så fruktansvärt vacker, och människorna är lugna och väldigt öppna. På grund av (eller tack vare) dålig mottagning så tenderade vi att glömma omvärlden och det var nästan som att vara i en sagovärld där det enda som var viktigt var vilken sjö vi ville utforska härnäst och vad vi skulle äta till middag. Vår bästa vandring var från foten av Helwellyn – ett av Storbritanniens högst berg – till puben Kirkstone Inn uppe i ett av bergspassen i södra Lake District.

Vandringen tog ungefär fyra timmar, och gick genom övergivna hagar, längst spegelblanka sjöar, sidan om betande får, och upp för ett berg. Vi var för det mesta helt ensamma, och passerade endast ett fåtal andra vandrare. Flera gånger stannade vi bara och gapade. Vilket ställe!

Det var en relativt fysiskt krävande vandring, och jag rekommenderar verkligen att ta med sig matsäck och varma kläder. Lake District ligger väldigt långt norrut, och det blir ganska kallt så fort du vandrar lite högre upp. Det är så värt att ta många pauser för att dricka kaffe och kolla på de otroliga vyerna. Eftersom parken är så stor finns det alltid gott om plats, och det kommer kännas som du på något sätt har fått de hemliga nycklarna till världens vackraste plats.

Jag rekommenderar varmt att åka till Lake District om du behöver varva ner och vill uppleva riktig Engelsk kultur och mat. De brygger även otroligt god öl i området som är kul att smaka. Åker du från Sverige kan du flyga till Manchester, och därifrån antingen hyra en bil och köra till Lake District (tar ungefär 90 minuter) eller ta tåget en timme från flygplatsen. Hur ni åker dit får ni välja själv, men åka tycker jag definitivt att alla ska!

Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *