Långsamma tomater – små smakexplosioner

Marita Klang
4 september, 2018

Jag har nämnt i tidigare inlägg om hur mycket jag älskar tomater. Den här soliga sommaren har levererat en fin skörd av tomater. I trädgården dignar det av tomater och jag känner att jag vill göra något av dem.  Jag har kommit över ett recept som verkligen får fram den fylliga och söta smaken av tomater, nämligen långsambakade tomater. Genom att rosta tomater ett par timmar i ugnen så får man fram små, röda smakexplosioner av njutning och en fantastisk doft sprider sig i hemmet. Ett plus är att det är hur enkelt som helst att göra.

Nyskördade röda små tomater i en skål. I bakgrunden syns tagetes och en pumpaväxt.

Ingredienser till långsamma tomater

 • 30 kärsbärstomater
 • 0,5 dl olivolja
 • 3 msk balsamvinäger
 • 4 delade vitlöksklyftor
 • flingsalt
 • svartpeppar

Så här enkelt gör du långsamma tomater.

 1. Sätt ugnen på 125°
 2. Dela vitlöksklyftorna på hälften, lägg dem tillsammans med tomaterna i en ugnsfast form.
 3. Ringla över olivolja och balsamvinäger
 4. Strö över flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen.
 5. In i ugnen i 2 till 3 timmar.
 6. Låt svalna.
Långsambakade tomater i en vit pajform och i en Ball Mason Jar.

Jag gör gärna mina långsamma tomater dagen innan. Jag tycker att de är godast kalla. Efter att jag plockat ut tomaterna ur ugnen så låter jag dem svalna. Jag lägger dem sedan i en skål eller burk och ställer in dem i kylen. De är goda i en sallad eller som de är, som en tappasrätt eller på en bit bröd.

Varianter på långsamma tomater.

Ibland har jag valt att slänga på någon torkad örtkrydda också, har testat både rosmarin och timjan. Om du vill ha någon örtkrydda så är det ganska lagom med 2 msk av önskad ört.

En ball mason jar med ugnsbakade tomater i balsamvinäger och olivolja.

Lite mer tomatinspo.

I ett tidigare inlägg delade jag med mig av ett recept på en mumsig tomatsallad som kan serveras som en variant av bruschetta. Supergott till grillade skivor av surdegsbröd. Länk till det receptet på en färgglad tomatsallad finner du här:  Färgglad tomatsallad

Eleonor har också bjudit på recept där tomaten står i fokus, med hennes Spagetti Pomodoro. Ett superenkelt och gott recept som du finner här: Enklaste Spagetti Pomodoro

 

 
Fler inlägg av:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *