Motovun – Bergsbyn i Istrien

Marita Klang
10 juni, 2019

Då var det dags för Motovun, en vacker bergsby i Istrien, känd för sin tryffel och filmfestival. För oss blir den ihågkommen för härligt poolhäng, god mat, uppförsbackar och svindlande vacker utsikt. Tänk att öppna sitt sovrumsfönster på morgonen och mötas av den här utsikten.

Utsikt över Istrien från fönster. Gröna kullar möter himmel.

 

Bo i Motovun

I Motovun hyrde vi ett hus som var alldeles för stort, vid ett tillfälle fanns det någon som inte orkade natta sina barn på tredje våningen och istället ringde till dem och för att informera dem om att det var dags att borsta tänderna och hoppa i säng. A proud moment! Alla njöt av bad i husets infinitypool med fantastisk utsikt, tänk dig berg, djupa dalar, olivlundar och vinrankor i långa rader. Så fint! Vi hyrde huset genom Airbnb och det hyrdes ut av sprudlande Iva och hennes föräldrar, de hälsade oss varmt välkomna och det kändes som att träffa gamla vänner. En flaska vin, färsk frukt, lite släkthistoria och att skratta tillsammans får en att känna så.

En bild på trädgården med pool.

 

Mamma solar och barn leker i poolen.

 

Att vi bodde granne med byns grönsakshandel och vinhandlare var en riktig fullträff. Här kunde vi handla färska fikon, tomater, plommon och annat gott. Att de sedan var supertrevliga och väldigt måna om att vi skulle trivas och pröva deras vin blev ett fint minne.

En grönsakshandel med utsikt över ett grönt och frodigt landskap.

 

Motovun är en liten by med 500 invånare och anor från antiken, byn har precis som den Istriska kusten tillhört Republiken Venedig och det italienska namnet på byn är Montona. Kring byn finns en fästning som är byggd på 1200-talet och en promenad på fästningens vägg är ett måste. Här ifrån njuter man av en magnifik utsikt över dalarna som omringar staden. Från muren kunde vi se huset vi hyrde.

 

Ivas hus med pool i Motovun. Utsikt från muren.

 

Utsikt över takåsar i Motovun

 

Vit tryffel och mat i Motovun

Motovun är känd för sin vita tryffel och alla restauranger serverar utsökta tryffelrätter så som pizza med tryffel, pastarätter, charkuterier och annat mumsigt. Många av restaurangerna bjuder dessutom på fantastiska vyer.

En uteservering längst den kullerstensbelagda och kuperade gågatan.

 

I butikerna hittar man ett stort utbud av tryffelprodukter. Vi handlade bl.a. ost med tryffel, tryffelsalt och lufttorkade korvar smaksatt med tryffel såklart. Vi fick en härlig genomgång om den vita tryffeln, samt provsmakning av olika produkter i den välsorterade tryffelbutiken Bencic Truffels. Det är något visst med att få träffa och lyssna på personer som brinner för sin produkt.

Tryffel i mängder och i olika skepnader i en tryffelbutik i Motovun.

 

Med lite tryffelpasta i magen och några glas rött så hamnade jag på på muren och där satt jag helt avslappnat och kikade ut över vidderna. Pozdrav Hrvatska!

En pose på muren i Motovun.
Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *