Stjärnglans – PM och Vänner

Hanna Larsson
20 maj, 2018
Cyklar med trälådor utanför skyltfönster

Har du en svärmor som har allt, en partner som är svår att överraska eller är du på väg att förlora brottningsmatchen mot vardagen? Då ska du boka in PM och Vänner i, håll i dig, Växjö. Växjö är kanske inget känt weekendmål, men PM och Vänner är något speciellt! Det är som ett litet New York i mitten av Småland.

blommor i olika vaser

PM och Vänner har genom åren vuxit sig runt kvarteret och består idag av ett hotell, en restaurang, en bistro samt fantastiska café och bageriet Bröd och Sovel. Restaurangen har en Michelinstjärna och Bröd och Sovel vann 2018 utmärkelsen bästa Cafét enligt White Guide. PM och vänner har ledorden skog, äng och sjö och är övervägande inrett med småländska material. Trots den jordnära ambitionen så andas hela platsen paradoxalt storstad, puls och lugn. Det är en väldigt bra kombination.

vindsfönster med en vit stol

 

modern pool på tak

Jag tycker att vistelsen kräver sin övernattning, så snåla inte in här. Bo i de skandinaviskt inredda rummen och njut. Bada och basta på taket och blicka ut över takåsarna i Växjö innan middagen. Sen när det väl kommer till middag kan man ju välja, om man vill äta avsmakningsmenyn Tabberas i den stjärnbeströdda restaurangen eller kanske något enklare i bistron. Miljön är avslappnad och härlig på båda ställen.

Däremot, se till att du väljer ett vinpaket för håll-i-dig vad jädra goda viner de har. Vi blev alla golvade, löjligt. I stort sett inga naturliga vin utan mer klassiskt och franskt och helt galet gott. Alltså, snåla alltså inte in på vinet heller. Har du dessutom möjlighet att besöka vinkällaren så gör detta! One of a kind.

människor som dricker vin runt ett stort bord

 

förrätt serverad på stenar

 

ost med lingon med mossa jämte

Viktigt att poängtera här är att jag som åt i matsalen inte alls var besviken, maten var genomtänkt, dundergod och servisen precis så som man önskar. Men ibland vill man inte äta 9 rätters, utan två. Då är bistron toppen.

Godisäpple med sås i en kanna

 

maräger i en vit skål

Om du är pigg efter middagen så tar du dig till takbaren. Annars sover du gott innan du dagen efter äter Frukosten med stort F. En hotellfrukost som verkligen skiljer sig från de flesta. Enbart lokala råvaror som man med omsorg tillagat. En miljö som andas lugn och jag hade ärligt kunnat sitta där i timmar. Att brödet sedan kommer från Bröd och Sovel blir man inte ledsen för. Jag blir ofta besviken på även bättre hotells frukost, skränig matsal med dåliga juicer och bröd som inte får någon att skratta. Här är alltså motsatsen.

bar med en man som ska beställa

 

frukostmatsal med människor

 

Baguetter i en matsal

När du sedan vandrar ut från PM och Vänner, passera med stopp vid Bröd och Sovel för att köpa med ett ätbart minne med hem. Tyvärr kan jag inte tipsa om spännande butiker i Växjö, med undantag för Växjö Elektriska. Men där ville jag spendera mycket.


Fler inlägg av:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer