Prepp inför photo shoot – smakkompisar & sockerlag

Marita Klang
4 juli, 2018
Ett stilleben av råvaror som testas inför nya cocktails.

I dagarna tre ska vi i Apples of My Eye besöka flera olika ställen som vi gillar, vill dela med oss av och är nyfikna på att veta mer om. Vi ska också göra några olika lifestyle-fotograferingar.  Det är sååå roligt att åka på dessa jobb! Vi får träffa modiga människor som vågar satsa på sin dröm, det är inspirerande och peppande att få ta del av det. Efter varje möte fylls jag av känslan av att vilja våga mer.

Idag har jag preppat och testat mig fram för att komma med några förslag på drinkar. Preppandet innebar att koka ett par sockerlagar och testa olika smakkompisar.

Smakkompisar, vad menar jag?

Smakkompisar är när vissa råvaror funkar bra tillsammans. Jag siktade in mig på att hitta smakkompisar till rabarber och citron idag. Jag tänker här lista några smakkompisar och sedan bjuda på recept på två riktigt lyckade sockerlager.

Smakkompisar till rabarber

Vanilj, citrongräs, ingefära, citron, kanel och kardemumma. Smakkompisar som alla funkar bra tillsammans med rabarber. Jag blev lite sugen på rabarberpaj när jag tänkte på en del av de här kombinationerna så därför bestämde jag mig för att göra en sockerlag på kanel och kardemumma. Det måste tillsammans med rabarber bli en riktigt god drink.

Smakkompisar till citron

Hallon, apelsin, fänkål, basilika, blåbär, chili, mynta, lime, rosmarin och lakrits. Det är smakkompisar som funkar mycket bra tillsammans med citron. Här blev det lite svårarare. Beroende på smakkompis så blir det så vitt skilda kombinationer och därmed också helt olika känslor på drinkarna. Jag tvekade mellan basilika och rosmarin. Jag vet att både kan bli riktigt goda i drinkar. I detta fall bestämde jag mig för att göra en basilikasockerlag. Men jag  bjuder på en länk till en drink med rosmarin också.  Jag ville tillföra något mer i min drink och jag tvekade mellan hallon eller blåbär. Jag testade båda bären och kan säga att hallon blev sjukt gott tillsammans med citron och basilika. Det är en vinnare! Vi får hoppas att resten av Apples of My Eye-gänget håller med.

Kanel och Kardemummasockerlag

Den här sockerlagen är så god. Det är som att dricka en kanelbulle. Mmmm, galet gott. Den blev väldigt fin också. Ser ut som bärnsten på flaska.

Ingredienser

 • 2,5 dl vatten
 • 2,5 dl socker
 • 1 msk kardemummakärnor
 • 1 kanelstång

Så här gör du min mumsiga sockerlag.

 1. Mortla i kardemummakärnorna. Detta gör du för att få ut mer smak från dem.
 2. Lägg i alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka i 3 min.
 3. Sila bort kanel och de mortlade kardemummakärnorna.
 4. Häll upp i önskad flaska.
Kanel & kardemummasockerlag.

 

 Basilikasockerlag

Den här sockerlagen får en grön ton och smakar lika gott som den doftar.

Ingredienser

 • 2,5 dl vatten
 • 2,5 dl socker
 • Tre kvistar med basilikablad

Så här gör du min gröna sköna basilikasockerlag.

 1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka i 5 min.
 2. Sila bort bladen och häll upp i önskad flaska.
Basilikasockerlag på flaska

 

Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *