Stedsans in the woods

Hanna Larsson
2 oktober, 2018

I skogen mellan Halland och Småland hittar man Stedsans in the Woods. Det är svårt att sammanfatta vad Stedsans är, kanske en bohemisk fine dining placerad mitt i den mörka granskogen eller ett slags uppimpat scoutläger med fantastisk mat och vin. Oavsett, det är en upplevelse.

Flytande hus i vatten.

Stedsans drivs av det danska paret Flemming och Mette. Paret drev tidigare en välbesökt restaurang på ett tak i Köpenhamn men sökte förändring. Sagt och gjort, en gård med tillhörande sjötomt inhandlades.
Konceptet är välkomnande och jordnära. Som gäst anländer du på eftermiddagen till gården. Du checkar in och får ditt beduintält alt din ”stuga” tilldelat. Stedsans lockar personal från när och fjärran så språket är på engelska.

Skyltar till hotellets olika "rum" . Skyltar är plankor med vit text uppspikade på en björk i en skog.

 

Ett "hotelrum" i skogen, ett trähus eller en koja i furu i en grönskande skog.

 

Entré till hus i furu med öppen dörr.

Om du får chansen att välja mellan stuga eller tält så väljer du stuga. Jag tror och hoppas att de på sikt kommer att byta ut tälten för även om de är mörka på natten så är stugan betydligt charmigare.

Vägen till boendet är snirklig och vacker. En mindre strapats som inte alls passar för en kabinväska. Kabinväskan gör sig överlag icke besvär. Stöt och bärvänlig väska med sköna (kanske vattentäta) skor och varma tröjor. Miljön är avslappnad och personerna lika så.

Dryck och vinglas uppdukat. En vas med skogsblommor.

 

Ett glas vin och en bräda med godsaker. I bakgrunden ser man folk som badar och ett flytande hus.

1530 serveras det snacks och vin vid båthuset. Vid båthuset finns den flytande bastun och en badtunna. Passa på. Är ni 30 gäster totalt blir det snabbt full. Är man ett sällskap är det verkligen mysigt att hänga här, dricka lite vin, basta och kanske till och med ta ett dopp i sjön.

Sjön har mycket humus, inte att blanda ihop med hummus. HUMUS är det som gör att du blir brun när du badar i insjöar. Det ger dock möjlighet att upptäcka den mycket spännande utomhusduschen som finns. Inget för den blyge eller känslige. Men. Får man inte bort allt gör det inget för jag tror jag var den enda som faktiskt duschade innan middagen. Det är så att säga en avslappnad miljö.

Middagsbordet är dukat och utanför fönstret sitter de förväntansfulla middagsgästerna.

 

Det uppdukade middagsbordet med en vacker och grön utsikt över skogen.

Middag äter man gemensamt i ett charmigt glashus, men först är det samling vid eldarna för ett glas bubbel. Precis som miljön är vinerna naturnära. Det vi får serverat på tallrikarna under kvällen har i de flesta fall inte gjort en längre resa än 1,5 mil från Stedsans. Det är imponerande för maten har det inte kompromissats med. Den är fantastisk, servisen är härlig och vinet gott. Livet är enkelt.

Dagen efter vaknar man upp mitt i grönskan och möts efter en snabb utedusch av en lokal frukost med enkla men goda medel. Kaffet tar slut för man har inget mer vatten. Det sammanfattar Stedsans bra. Goda ambitioner som de ofta men inte alltid når i mål med. Det finns en hel del småsaker som skulle lyfta upplevelsen en aning, men potentialen är enorm. Priset är inte speciellt billigt och just därför förväntas man få så mycket kaffe man vill till frukosten, kanske även en liten lykta upphängd vid vägen till tältet eller stugan.

Frukostbuffén är uppdukad. Glasburkar med olika gryn och marmelader.

 

En inbjudande ostbricka.

 

Ett stekt ägg i det fria. serverat tillsammans med sallad.

Men, det är en upplevelse man inte vill missa. Idag är det i stort sett enbart köpenhamnsbor som besöker Stedsans så ta chansen innan svenskarna upptäcker det

Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 kommentar