Syrensaft – spara försommaren på flaska.

Marita Klang
27 maj, 2018

 

Ljuslila bondsyrener i en stråväska

 

Så här när vår går över till sommar så exploderar naturen i färg och varje vecka är det något nytt som man blir lycklig av att se. Jag vet inte om det har med åldern att göra men jag tycket att jag på ett sätt som aldrig förr förundras över hur jäkla vackert det är. Samtidigt är det så förgängligt, det blommar över så snabbt.

Syrener är för mig som kommer från Västergötland förknippat med skolavslutning, men här nere på Österlen blommar den tidigare. 

Syrensaft – färgen & doften

Jag blev tipsad av vår fotograf Lina om att göra syrensaft. Jag har aldrig hört talas om det, men kände att det måste provas. Sökte runt, hitta inspiration och tittade på lite olika recept. 

Kort och gott kan man säga att det är som att göra flädersaft, men med syrener istället. Jag valde att plocka klassiska ljuslila bondsyrener av den enkla anledningen att det var de som var mest tillgängliga för mig. Men nästa gång ska jag testa på en mörklila sort. Varför? Jo, färgen på saften! Med ljuslila syrener blir saftkoncentratet rosarött och av de mörklila får den en helt fantastisk intensiv lila färg. Det blir ju snäppet roligare. Jag menar det finns ju så många safter som blir rosaröda, men lila, det ser man inte ofta. 

Syrener, citron och limefrukter

 

Det jag tycker är häftigt med syrensaft är att man får möjligheten att spara en av sommarens höjdpunkter till att vara mycket längre än bara en blomning. För när du luktar på saften, då är det som att stoppa näsan i en koncentrerad försommardoft. Det doftar verkligen syren och det smakat som det luktar. Sött, blommigt och somrigt! När du blandar den här syrensaften så får du ett glas saft som är svagt lilarosa, jättefint och gott med en massa is.

Nästa veckas fredagsdrink måste såklart ha syren i sig och om någon vill preppa inför den redan nu så kommer här ett recept på syrensaft från mig. 

Ingredienser till syrensaft

  • 2 kg socker
  • 2 l vatten
  • 1 påse citronsyra, dvs 32g
  • 40 klasar syrener
  • 2 citroner
  • 1 lime

Så här gör du syrensaft

Plocka en massa syrener. Typ 40 klasar. Sprid ut klasarna och ge insekter en chans att fly fältet. Rensa klasarna, dvs bort med alla blad och stjälkar. Kan bli lite beskt om du inte tar bort det. Lägg alla blommor i en stor skål, bunke eller gryta. Ser galet romantiskt ut med alla dessa blommor samlade i en skål. 

En blå skål med ljuslila syrener

 

Riv skalet från två citroner och en lime över blommorna, pressa ur juicen från citronerna och limen, häll på en påse citronsyra och blanda runt. 

Koka 2 l vatten med 2 kg socker tills sockret lösts upp, häll det över syrenblandningen. Rör om, sätt över ett lock eller plastfolie och ställ svalt. Låt stå i tre, fyra dagar. Rör om en gång om dagen. Sen är det klart! 

Sen är det bara att sila och hälla upp på rena flaskor. Jag har också fryst in isbitar med syrenblommor, blir jättefint till somriga, romantiska drinkar

Tre flaskor Syrensaft.

 

Sugen på Syrenprosecco eller en Gin och Tonic med syren? Klicka här så kommer du till de drinktipsen.

Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *