Trädgårdshelg och tantblommor

Marita Klang
11 april, 2018
En kopp te hos Åberg Trädgård.

 

I helgen plockade jag fram min inre tant och  passade på att pyssla om alla mina övervintrade pelargoner. Är lite sen på det i år. Har varit så mycket annat så de har fått vänta. Sen tror jag att det har känts lite extra avlägset att plocka fram dem när vi har haft en så sen vinter. De ser så ledsna ut så här i början av uppvaknandet, men snart blir det skirt grönt igen. I år fick jag sansa mig med att ta sticklingar. Har inte plats att vinterförvara fler. De blev i alla fall omplanterade och klipptes ner något för att få en tätare och buskigare form. Nu står de alla samlade i ett soligt fönster redo för sol och värme.

 

I växthuset finns det citrusväxter och krukor från Bergs Potter

 

En trädgårshelg kräver ett besök på Åbergs trädgård. Blev en fika i växthuset, lite nya plantor, frön och blommor.  Är så mysigt att sitta i ett varmt växthus med grönska, citrusfrukter och annat smått och gott så här när våren fortfarande är lite brun och kall.

 

Inne i växthuset fanns det mängder av pelagoner och olika frösorter

 

Tänkte att jag ska testa ytterligare en tantblomma i år. Nämligen…. wait for it… tagetes! Hade jag aldrig trott, har inte varit så förtjust i dem, men de är väl inne i en revival har jag förstått. Jag kände ett litet sug efter dem, så jag ger mig på ett försök. En färgstark liten blomma som man kan äta också, tänkte att det kan bli fint både i trädgården och i sallader i sommar. Eller kanske till och med i en cocktail. Men vid lite efterforskning så är det kryddtagets man brukar använda i maten så det kanske inte blir så mycket blommor i mina sallader den här sommaren heller.

 

Sammetstagetes i varma färger, så som röd, orange och gult.Bild från Impecta Fröhandel

Köpte frön som jag har planterat. Redan dagen efter hade ett par stycken valt att tränga igenom jorden och tre dagar senare har alla valt att titta fram. Så kul! Valde frön som ska ge blommor i olika varma färger så som djup mahognyröd till tegel, ljust orange och terrakotta. Kombinationen är döpt till Fireball, alltså med det namnet så måste det ju bli bra. Sorten är en Sammetstagetes. Tror det kan bli fint i kombination med min gröna gjutjärnsvask. Vi får se om det blir som jag har tänkt.

Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *