Vilket drinkglas ska jag välja?

Marita Klang
13 mars, 2019

Olika drinkglas till olika drinkar. Glasen har olika namn. Vilket glas är vilket? Vad är ett tumblerglas och vilka drinkar brukar man servera i det? Det ska jag försöka svara på nu!

Olika drinkglas på en glashylla i ett fönster.

Tumblerglas: Är det glas som också kallas för whiskyglas, old fashioned-glas eller lowballglas. Ett glas som ofta har en tjock botten och raka sidor.  Används bl.a. när man servera sours, Negroni, Old Fashioned eller ren whiskey.

Gurka och rosamrin gin och tonic i ett tumblerglas.

Drinkrecept: Cucumber & Rosmary Gin & Tonic

Det finns ytterligare ett whiskyglas och det är det glas som också kallas whiskeyprovarglas, vilket är små kupade glas på fot som formats för att centrera smak och doft. Kupan är ofta ”tulpanformad”.

Cocktailglas: Kallas också Martiniglas och har en konformad kupa, ofta en hög smal stjälk och en platt fot. Används bl.a. till att servera Cosmopolitan, Martini och andra kylda cocktails. Den långa stjälken ska motverka att drinken värms upp. Ofta serveras drinkarna utan is. Glasen kyls och cocktailen skakas med is som sedan silas bort vi servering.

En pornstar martini, en orange drink med passionsfrukt, serverad i ett cocktailglas. Vid sidan av ett shotglas med champagne.

Drinkrecept: Porn Star Martini

Highballglas: Är ofta höga och raka. De används när man serverar longdrinks, cocktails som serveras med is Dessa glas kallas också för grogglas. I dessa glas passar det perfekt med en Dark ‘n’ Stormy, Bloody Mary, Tom Collins eller t.ex. en Mojito.

Två glas med Pear Collins. Bakgrund i mjuk ljus gråblå.

Drinkrecept: Pear Collins

Collinsglas: Är ett cylinder format glas som är något högre och smalare än det klassiska highballglaset.

Gin och Tonicglas: Ett ballongglas, ett kupat drinkglas på fot med plats för is och garnering. I ballongglaset ska doft- och smakupplevelsen komma till sin rätt.

En byst av Winston Churcill, en cigarr, randig slips och ett kupat glas med en GT.

Drinkrecept: GT med earl grey och marmelad.

Margaritaglas: Är ett cocktailglas där kupan ser ut som en uppochnedvänd sombrero. Används till olika Margaritadrinkar.

Två margaritaglas, nachochips och salsa serverat på en träbricka .

Drinkrecept: Margarita med basilika och gurka

Hurricaneglas: Är ett kurvigt glas på fot som oftast används till tropiska drinkar och milkshakes. Glasen är till longdrinks modell större.

Tikiglas: Är glas eller muggar som för tankarna till de exotiska Söderhavsöarnas Tiki-kultur. Finns i många olika material och fungerar som en stämningshöjare.

Tikimuggar och tikiglas.Färgglaa muggar i porslin och en ananasmugg i koppar.Bilder från Paper & Stitch och Elixir House.

Ja, det var en kort sammanfattning av några klassiska drinkglas. Men jag måste lägga till att jag inte tycker att det är superviktigt att följa detta slaviskt. Ibland är det bara så att en margarita blir superfin i ett tumblerglas och att en GT ser superläskande ut i ett lowballglas. Då är det ju bara att servera den så istället!

Fler inlägg av:
Taggat med:
Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *