Fredagsdrinken som får igång festen.

Text: Marita Klang
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 6 april, 2018
Rosévin med citrusfrukter och gin. Efter den här är helgen igång!

Citrus Gin Rosé

Idag kommer en drink som verkligen får igång festen. Rosévin med citrusfrukter och gin. Efter den här är kvällen igång och snacket bara flödar. Om jag skulle servera den här på en sommarfest så hade jag valt att ha en del is i glaset också. Grapefrukt är så fint, så i bilden här har jag valt att dekorera med det. Men när andan faller på så har det blivit både grapefrukt och citronskivor som pynt i cocktailen. Vilken nyans du får på din drink hänger mycket på vilken nyans ditt rosévin har. Jag väljer gärna så ljusa rosévin som möjligt. Fick höra av en vän att det skulle vara ett tecken på högre kvalitet, men har fått lära mig att det inte stämmer.

 

Rosévin

Det är vinmakaren som bestämmer vilken nyans de vill ha på sitt vin. Olika områden har olika traditioner och därmed är det inte ovanligt att roséviner från samma regioner håller liknande färgton. Det finns olika sätt att göra rosévin på. Färgen i rosévinet kan komma från att man låter skalet på de blå druvorna vara med under jäsningsprocessen. Det är i skalen som färgen sitter. Ju längre man låter skalen vara med desto intensivare färg. Ett annat sätt är att man använder druvor som inte blivit tillräckligt mogna för att bli ett rött vin.

 

En flaska rosé räcker till fyra drinkar, ganska rejäla sådana. Serverar du i lite mindre glas så tror jag absolut att du skulle kunna få det att funka till sex personer också.  Då kan du tänka att receptet till två cocktails skulle kunna funka till tre. Inspiration till den här cocktailen är från bloggen perpetually hungry.

 

Ingredienser till två cocktails.

 

2 citronskivor

3 skivor röd grape, varav en är till dekoration.

3,5 dl rosévin

8 cl gin

2 cl sockerlag 1:1 dvs lika delar sockerlag och vatten.

1 dl is

 

Steg för steg

  1. Dela citrusskivorna i fyra delar, muddla dem i drinkshakern.
  2. Fyll shakern med is.
  3. Häll i dryckerna, dvs rosévin, gin och sockerlag.
  4. Skaka, sila och häll upp i önskat glas. Jag har serverat den här i både cocktailglas och tumblerglas, det är en smaksak. Kanske lite extra is i glaset en het sommardag.
  5. Dekorera med en halv skiva röd grape eller mer om du önskar. Cocktailglas, Suger Dandy från Kosta boda med drink av rosévin och gin, dekorerad med grapefrukt.

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *