Old Fashioned – lika stilig som Don Draper

Text: Marita Klang
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 4 april, 2019
Klassikernas klassiker, dess ursprung och comeback.

Don Draper, den stilige huvudkaraktären i Mad Men gjorde att drinken Old Fashioned ökade i popularitet för några år sedan.  Draper, en mystisk och framgångsrik man inom reklambranschen under 60-talet, rökte, hade vackra älskarinnor och drack sin favoritdrink, Old Fashioned. En klassiker, bland klassiker, en whiskeydrink bestående av bourbon eller rye whiskey, bitter och socker, serverat i ett lågt glas, ett old fashioned-glas.

Bild på Omslaget från Rolling Stone Sept 2010

Varför Old Fashioned?

Old Fashioned har sitt ursprung i drinken Whiskey Cocktail. En drink som till en början var en Old Fashioned men som man hade börjat mixtra med genom att tillföra frukt och andra twister på drinken.

 

”En whiskey cocktail, the old fashioned way”

 

Namnet Old Fashioned ska kommit genom citatet ovan, en beställning som ledde till att ett nytt drinknamn såg dagens ljus. Här önskar beställaren drinken i sitt urspung utan några konstigheter. I perioder har det experimenterats med drinken igen, genom att tillsätta olika frukter som skulle hjälpa till att lösa upp den klassiska sockerbiten innan whiskeyn tillsattes, vilket det finns de som opponerar sig starkt emot. Det har bland annat handlat om att mosa citrusklyftor och maraschinokörsbär tillsammans med sockerbiten.

 

På 80- och 90-talen blev det vanligt att börja toppa drinken med soda. Om du ska använda dig av soda i en Old Fashioned så är det för att lösa upp sockerbiten, inte för att toppa drinken med.

 

Det finns ett par val man kan stå inför när man gör en Old Fashioned, sockerlag eller sockerbit och bourbon eller rye whiskey?

En Old Fashioned med en stor rund isbit och en apelsincest

Sockerbit eller sockerlag i Old Fashioned?

Sockerlag eller sockerbit? Det är en smaksak. Ett alternativ är att du löser upp en sockerbit med bitters och kanske lite soda vatten. Detta känns för många som en klassisk ritual och tar lite längre tid än om du väljer att använda dig av en sockerlag. Kanske finns det också en tanke om att man genom att lägga lite mer kärlek på drinken också får en godare drink. Alternativet med sockerlag är en snabbare lösning och det finns de som föredrar det då sockret garanterat är upplöst.

 

Här kommer några olika förslag på socker till i din Old Fashioned.

 • 1 sockerbit
 • 1 tsk 2:1 sockerlag, dvs två delar socker en del vatten.
 • 1 tsk 2:1 sockerlag på rörsocker.

 

Bourbon eller rye whiskey? Det är en smaksak. Rye whiskey är ofta mer kryddig och bourbon lite sötare, så det hänger mer på vad du går igång på. Ett alternativ är att ta 3 cl av vardera sort.

 

Det här behöver du till en Old Fashioned

 • socker, se alternativ ovan.
 • 6 cl rye whiskey eller bourbon
 • 3 stänk bitters
 • isbitar
 • stor isbit
 • apelsincest

Så här gör du en Old Fashioned

 1. Ställ in ditt Old Fashioned-glas i frysen.
 2. Ta fram ett rörglas eller en shaker. Ta en sockerbit, några stänk bitters (t.ex. Angostura aromatic bitters) och kanske lite sodavatten och rör om tills sockret är upplöst. Eller så tar du en tsk sockerlag, några stänk bitters och rör om.
 3. Häll på 6 cl whiskey. I med mycket is och rör om så att drinken blir härligt kall.
 4. Sila över allt i ditt kylda drinkglas innehållande en stor isbit.
 5. Ta en bit apelsincest, bryt den för att få fram arom och doft och lägg sedan ned den i drinken.

Det går såklart utmärkt att göra din Old Fashion direkt i det glas som du vill servera den i. Den kanske inte blir lika kall, men det kan kännas lite smidigare.

 

 

 

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *