Pisco Sour

Text: Marita Klang
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 2 maj, 2019
Pisco Sour är en frisk sydamerikansk drink.

Pisco Sour är en frisk sydamerikansk drink med mycket citron eller lime. Pisco produceras i Chile och Peru och i båda länderna hävdar man att det är de som producerar den ursprungliga drycken. Pisco är ett brännvin producerat av druvor och brukar ha en alkoholhalt mellan 35 – 48 procent. I de båda länderna går man tillväga på olika sätt när man producerar drycken, de har olika krav på druvor, lagring och de skiljer sig åt i smak. Vill du läsa mer om skillnaderna mellan Pisco från Chile och Peru? Då tipsar jag om artikeln Pisco Wars av Jane Ryan, Diffords Guide. Nog om skillnader och revirtänk låt oss fokusera på drinken istället.

 

Det här behöver du till en Pisco Sour

  • 4 cl pisco
  • 2 cl sockerlag 1:1
  • 2-3 cl lime eller citron
  • äggvita
  • Angostura Bitter
  • is
Pisco Sour på grönt bord. Citrusfrukter och palmblad.

Så här gör du en Pisco Sour

Tänk två delar Pisco, en del sockerlag, en del limejuice och sen äggvita. Skaka vätskan med is och servera med några droppar Angostura Bitter. Om du likt mug gillar syrligheten från citrusfrukter så är det inte dumt att ta lite mer lime- eller citronjuice. Jag brukar faktiskt passa på att skaka fram två drinkar åt gången och då ta en äggvita till två drinkar.

  1. I med pisco, sockerlag, lime- eller citronjuice, äggvita och is i en drinkshaker. Skaka ordentligt så att drinken blir kall och svalkande och så att du jobbar fram ett härligt vitt skum.
  2. Fram med glas. Jag valde tumblerglas, i med is, jag valde en stor isbit men en klassisk Pisco Sour serveras oftast med krossad is.
  3. Sila och häll upp drinken. Jag dekorerar min Lime Pisco Sour med limecest och Citron Pisco Sour med citroncest. En citrusskiva eller klyfta gör sig också fint.
  4. Häll ett par droppar Angostura Bitter på drinken. Klar att servera!
Pisco Sour en med lime och en med citron, gul bakgrund, grönt bord och palmblad.

Pisco är kompatibelt med många olika smaker, citrus och tropiska frukter som ananas och passionsfrukt är en hit. Jag måste passa på att tipsa om vår Pisco Sour Passion, en cocktail med passionsfrukt, en somrig drink med tropisk touch. 

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *