Sidecar – En mytomspunnen klassisker

Text: Marita Klang
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 9 maj, 2019
De klassiska drinkarna kommer alla med olika anekdoter om sin bakgrund. Sidecar är inget undantag.

Sidecar är en klassisk cocktail som man spårar så långt tillbaka som 1920-talet. Den sägs komma från Paris, London och New Orleans. Kanske är någon av historierna sann eller i alla fall till viss del? Parishistorien är att ett amerikansk befäl under första värlskriget vid flera tillfällen drack så mycket av drinken när han besökte sin favorit bar, Harrys Bar, att han fick köras hem i sidovagnen på en motorcykel.

 

Cocktailen Sidecar är enkel att göra, känns sofistikerad och har en fin balans mellan sött och syrligt. Den har endast tre ingredienser och för att den ska vara lyckad så är den värld kvalitetsprodukter. Drinken har proportionerna 1:1:2, dvs en del färskpressad citronjuice, en del apelsinlikör och två delar konjak. Själv gillar jag syrliga drinkar så jag ökar gärna den färkspressade citronjuicen till det dubbla. Jag brukar också passa på att skaka ihop två drinkar åt gången, då är det bara att plocka fram två glas och dubbla receptet.

Kvinna i lila tröja och röda naglar håller i ett sockrat cocktailglas dekorerad med en citroncest.

Det här behöver du till en Sidecar

  • 2 – 4  cl färskpressad citronjuice
  • 2 cl cointreau (eller annan apelsinlikör)
  • 4 cl konjak
  • strösocker
  • mycket is
  • citroncest

Så här gör du klassikern Sidecar

  1. Börja med att sockra glaset, antingen på det klassiska viset genom att dra en citronklyfta längst glasets kant och doppa ner det upp och nedvända glaset på ett fat med socker. Men varför vara måttfull? Du kan också snurra glaset i färskpressad citronjuice eller spraya glaset med citron och sockra den övre delen av glaset. Så har jag gjort. Kyl sedan glaset tills det är dags att hälla upp drinken.
  2. Häll konjak, Cointreau och färskpressad citronjuice i en shaker fylld med is. Skaka shakern så att den blir immig och drinken ordentligt kall.
  3. Sila och häll upp i glaset. Dekorera med en citroncest. Färdig att njutas av!

 

Du hittar fler klassiska drinkar under taggen nedan, vad sägs om t.ex. en Clover Club, Negroni eller New York Sour.

 

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *