Spicy Salty Dog

Text: Marita Klang
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 13 juli, 2018
En drink som har allt – hetta, friskhet och lite lagom med sötma.

Jag har gjort en annan drink som jag höjt till skyarna, för att nämna ett par riktiga höjdare så här i förbifarten så plockar jag fram Cucumber Ginger Gin Fizz och Rhubarb Collins. Nu är det dags för ännu en! Spicy Salty Dog, den har allt jag gillar, hetta, friskhet och lite lagom med sötma. Att den sen är riktigt lätt att göra är en bonus.

Spicy Salty Dog

Salty Dog är en drink som serveras i ett saltkantat glas och innehåller grapefruktsjuice och gin eller vodka. Uttrycket salty dog är slang för en erfaren sjöman som spenderat mycket av sitt liv till sjöss. Jag ser en solbränd, fårad man i grått vilt hår framför mig, han sitter i en hamnkrog i ett exotiskt land där grapefrukter växer på träd. Han sitter där och tittar ut över ett turkost hav och sippar på en Spicy Salty Dog. Kanske att jag lät fantasin flyga iväg lite där, men tänk ändå, solbrända ansikten, turkost hav och rosa drinkar. Som en dröm!

En rosa drink, spicy Salty dog, i ett glas med saltad kant. Bakgrund, trätrall och gröna blad.

En Spicy Salty Dog är helt enkelt en twist på en Salty Dog, men med lite mer hetta. Hettan kommer från jalapeñon och istället för ett saltkantat glas så nyper jag ihop flingsalt Chili med lite råsocker och låter det salta kanten av mitt glas.

 

Dekorationen i drinken är skivor av jalapeño och ger bra sting i drinken, men jag skulle hoppa över att dricka dem. Kan bränna till ganska ordentligt i läpparna.

 

Jag har gjort den här med vanlig sockerlag eller med en sockerlag med hetta. En sockerlag med hetta innebär att du kokar en 1:1 sockerlag, dvs lika delar vatten och socker tillsammans med jalapeño. Tänk typ 2,5 dl socker och vatten till en skiva jalapeno.

Ingredienser till två Spicy Salty Dog

 • Flingsalt chili
 • Råsocker
 • En stor grapefrukt
 • 8 cl sockerlag
 • 8 cl vodka
 • 4 skivor jalapeño

Steg för steg

 1. Koka en 1:1 sockerlag. Låt den svalna.
 2. Nyp ihop flingsalt chili med råsocker på en tallrik. Tänk proportionerna dubbelt så mycket salt som socker.
 3. Pressa juicen ur din grapefrukt.
 4. Doppa glasskanten lätt i juicen eller fukta glaskanten men en klyfta grapefrukt.
 5. Doppa sedan glaskanten i saltet som du nypt ihop i steg 2.
 6. Lägg is i dina glas.
 7. Fyll din shaker till hälften med is, häll i gapefruktsjuice, sockerlag och vodka. Skaka cocktailen så att den blir kall av isen, sila bort isen och häll upp drinken i dina glas med saltad kant.
 8. Dekorera med två skivor jalapeño i vardera glas. Sen är det bara att njuta!

 

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *