Barolo och skånska råvaror hos Bella på Österlen

Text: Eleonor Persson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 3 april, 2018
Isabella Morrone har alltid velat bo i Italien, där hon någonstans har både sina rötter och hjärtat i sin matlagning. Men en semestervecka på Österlen gjorde hennes val till ett annat.

Isabella och hennes sambo Andreas möter oss i restaurangen på Östangård strax utanför den gamla fiskebyn Skillinge på Österlen. Här kommer de driva sin restaurang Bella på Österlen med modern italiensk mat lagad på lokala och handplockade råvaror.

 

Isabella framför dubbeldörr svartvit bild

 

Vid flytten till Skåne i maj 2017 hade paret planerat att driva sin restaurang hemma i sin privata bostad. Men då väldigt många och väldigt snabbt visade intresse, kändes det helt naturligt att bli en del av Östangård istället, när tillfället infann sig.

 

”Det viktigaste i min restaurang är att det ska kännas hemtrevligt och att jag får träffa kunden och framför allt laga och presentera den mat som jag älskar och brinner för.” Vinlistan och menyn kommer inte vara jättelånga men å andra sidan genuina och goda. Jag vill hålla det enkelt där maten verkligen ligger i fokus.”

 

grön tallrik med bestick bredvid

 

Isabella har arbetat som professionell kock i drygt 12 år. Hon har arbetat på stjärnkrogar i både Sverige och utomlands. Hon har dessutom erfarenheten av att starta upp nya restauranger. Hon berättar att hon inspireras av resor och förebilder inom branschen och bland sina favoritkrogar värda att besöka nämner hon; Del Posto i New York och Farnesina i Paris.

 

Hon berättar vidare att hon skapar sina egna recept och att hon inspireras av det traditionella italienska köket, men även av det nya moderna. Den typ av italiensk mat som inte riktig svenskar känner till ännu. Idag hittar man den runt om i Italien men även på restauranger i städer som London och New York.

 

Sedan flytten till Österlen för snart ett år sedan har Isabella inte ångrat sig en sekund. Hon berättar att varje morgon hon och sambon vaknar pratar de om hur lyckligt lottade de är som bor här.

 

annan bild av Isabella framför en grön dubbeldörr

 

”Österlen är så speciellt, det finns liksom inget liknade. Människorna som bor här är annorlunda, den starka medelhavskänslan och den dramatiska naturen. ”

 

Sin fritid spenderar Isabella i stallet eller i köket där hon gärna experimenterar fram nya recept. Hon berättar att hon älskar att laga mat hemma, gärna sent och länge framåt kvällen. ”Det är stor skillnad när man är van att arbeta dygnet runt i stan.” Därför njuter Isabella numera av att av att tillverka egen pasta, baka småkakor och dricka vin, hemma i sitt egna kök.

 

Isabella ser ljust på framtiden, inom fem år ser hon sig och Andreas som föräldrar, att de bor kvar på Österlen samt lagar en massa italiensk mat serverat till härliga, mustiga italienska viner.

 

www.bellapaosterlen.se

Östangård B&B

Kvarnby 1303

27636 Borrby

More:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *