Galetter och loppisfynd på creperiet i Rörum

Text: Eleonor Persson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 4 mars, 2018
Creperiet startade som ett nyförälskat pars dröm. En resa till Frankrike gav inspiration och mod till att våga testa något nytt, starta ett creperie, i en gammal skola i Rörum på Österlen.

Beatrice som driver restaurang Creperiet i Rörum då vi besöker henne sommaren 2017, arbetade tidigare som scenograf och turnerade mycket runt om i världen. Hon tröttnade på den stressiga tillvaron och bestämde tillsammans med sin före detta kärlek att lämna storstaden för Österlen och öppna restaurang.

färgglada flaggor på bakgård Beatrice doftar på ros

En resa till Bretagne i Frankrike gav mycket inspiration och det dåvarande paret, bestämde sig där och då för att försöka livnära sig på att tillverka galetter och servera fransk torr cider. Den kan tyckas naiva drömmen blev verklighet och på öppningsdagen ringlade köerna långa utanför det nyöppnade creperiet.

kopp med fransk cider serverad i gammal kaffekopp

Beatrice berättar att hon fick smått panik av den stora efterfrågan och att servisen hade mycket att lära hela första säsongen för att bli varma i kläderna. Hon berättar vidare att ”man fattar inte hur mycket jobb det faktiskt ligger bakom att öppna en egen restaurang” men tur är kanske det.

 

Creperiet lever vidare för sjätte året i rad. I juli är det högtryck på restaurangen och Beatrice har därför beslutat att inte ta emot bordreservationer.

barn som äter crepes med glasskulor

”Jag vill försöka ha en spontan och tillåtande atmosfär i min restaurang. Den typiska gästen för Creperiet finns nog egentligen inte. Vi är med i White Guide så allt från barnfamiljer, hundägare, lokala gäster och kostymklädda män dyker upp. Och alla är såklart lika välkomna.”

Skylt på Franskans Creperie skrivet i turkos färg

Råvarorna på Creperiet kommer till stor del från lokala musterier och odlare. Dessutom lever restaurangen lite i symbios med sina leverantörer då allt matavfall går till djurmat. Galetterna bakas på glutenfritt ekologiskt bovetemjöl.

 

Restaurangen erbjuder en rad galetter med roliga namn, många döpta efter karaktärer från Fritiof Nilsson Piratens Bombi Bitt. Varför inte testa en Jöns Pumpare eller kanske en Prosten Hagel. Här serveras även söta crepes bakade på vetemjöl. Menyerna är tillverkade på egen hand vilket ger en personlig charm

Söt crep med glass och jordgubbar barnhand läser meny på creperier i Rörum

Alla möbler har Beatrice inhandlat på olika loppisar och sparat under många år. Ett piano står centralt i lokalen och det har hänt att professionella pianister kommit förbi och spelat. Ja här på Creperiet känns det verkligen spontant, personligt och mysfaktorn är hög.

Inuti creperiet i Rörum, gäster sitter och läser menyer

Beatrice avslutar med att berätta att hon försökt skapa något hon själv skulle vilja ha. ”Jag gillar inte alls allt det politiskt korrekta. Jag vill kunna gå omkring i skjortan jag hittade på loppisen igår, mina träskor och se till att alla gäster (inklusive djuren) har det bra.

 

www.franskans.n.nu

Franskans Creperie
Rörums Byaväg 44

27295 Simrishamn

More:
Taggar:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *