Jord & bord – mat i regnbågens alla färger

Text: Eleonor Persson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 29 augusti, 2018
Fänkål, gurkört, blomkål, peruansk majs, chili, sötpotatis ja listan på grödor som odlas hos Jord & Bord är genuin och nästan oändlig.

Vid Örnahusen ungefär mitt på Österlens sydöstra kustremsa ligger restaurang Jord & Bord som med sin imponerande köksträdgård erbjuder sina gäster frukt och grönt från både när och fjärran. Att maten  som serveras dessutom består de flesta färgerna från skalan gör besöket hit till något alldeles extra.

 

ägarna på jord till bord

 

Restaurangen och odlingarna drivs av paret Jon Lindberg och Giovanna Torres. Paret träffades i London för ett antal år sedan men då arbetade de med helt andra saker. Det var deras gemensamma intresse och passion för god och hälsosam mat som förde dem samman. Samma anledning förde även paret, så småningom till Sverige och tillbaka till Jons barndomstrakt på Österlen.

 

”Vi ville dela vår matpassion med andra”

 

Odlingarna

När vi anländer vid Örnahusen möter vi först Jon som glatt välkomnar oss. Just denna dagen är det runt 30 grader varmt i luften, svaga och heta vindar sveper in längs fälten där han med stor glädje och entusiasm visar oss sina odlingar. Det känns stundvis som vi befinner oss på en plats med betydligt sydligare breddgrad än Sverige.

 

Porträtt på man och potatis

 

Jon berättar under tiden vi vandrar omkring och får ta del av hans historia att hans mormor och morfar var bönder och att han har sina rötter på Österlen. Som tur är bor Jons föräldrar nära och hjälper till en hel del, särskilt under högsäsong.

 

Trädgård

 

Jord & Bord har blivit en riktig succé sedan öppnandet för drygt två år sedan. Alla är välkomna till restaurangen. Menyn varieras och anpassas efter period. Under sommaren som gått har paret testat att anordna en rad så kallade ”supper clubs” ett koncept de tagit med sig från tiden i London. Bästa sättet att hålla koll på Jord & Bords meny och speciella tillställningar är att hålla utkik på deras sociala medier eller hemsidan.

 

Kvinnor går på grusgång

 

Restaurangen

Restaurangen är i princip öppen året runt och erbjuder rätter som passar in i stundande säsong. Paret skapar alla sina recept själva med inspiration från olika delar av världen. Giovannas peruanska rötter präglar såklart vissa av rätterna på Jord & Bord. Bland annat den peruanska burgaren gjord på quinoa smaksatt med chili, koriander och lime. Giovanna berättar att förebilder för henne inom kokkonsten är hennes egen mor och mormor. ”De var fantastiska kockar och de inspirerar mig”
Med rätter som vegetariska burgare, ceviche, hembakade bröd och bullar, fruktlemonader, burrata känns maten på Jord & Bord som extremt hälsosam och otroligt fräsch. Frukt och grönt spelar stor roll i alla rätterna som skapas.

 

innergården på Jord till Bord Detalj huset jord till bord

 

Inspirationskällor

Paret reser även så mycket de hinner, mestadels under de lite lugnare månaderna. Jon berättar att deras senaste resa bar till Budapest. Under sina ”matinspirationsresor” smakar de nya rätter, inspireras och kreerar sina egna, nya. Väl hemma i Sverige igen, provlagar de och smakar av innan de är helt nöjda. Paret är noga med att få fram smakrika rätter då de oftast lagar vegetariskt. Även estetiken är viktig. Jon menar att ”när vi vet hur det ska smaka försöker vi lägga fokus på att det ska se vackert ut också”

 

Uteserveringen på jord till bord

 

När vi på Apples of my Eye besöker Jord & Bord kan vi intyga att det smakar lika gott som det ser vackert ut på tallrikarna. Vi provar burrata med ärtgaspacho, hembakade croissanter, hemmagjorda isglassar med ingredienser som alla odlas på gården och till det färskpressad limelemonad.

 

Jon och Giovannas välsmakande och vackra mat ger oss mersmak, den här maten vill vi äta varje dag.

More:
Taggar:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *