Österlenchoklad- pralinkafé och chokladfabrik i Skåne Tranås

Text: Eleonor Persson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 4 april, 2019
Doften av choklad får oss att tänka på Roald Dahls fabrik med Kalle och Willi Wonka.

Vi parkerar utanför Österlenchoklad som ligger i en vacker och rustik tegelbyggnad, den gamla byskolan från 1893 i Skåne Tranås.

 

Röd tegelbyggnad och svartvit emaljskylt med text österlenchoklad

 

Vi kliver ur bilen och en doft av choklad sprider sig i luften. Man kan inte låta bli att tänka lite på Roald Dahls chokladfabrik med Kalle och Willi Wonka. Roliga barndomsminnen fyller tankarna, ja det är ju inte varje dag man besöker en äkta chokladfabrik.

 

 

Väl inne i lokalen andas det femtiotal och atmosfären känns varmt välkomnande. Vid entrén till vänster finner man kafeterian där man kan inhandla lyxiga handgjorda chokladpraliner. I den högra flygeln ligger fabriken vars glaspartier vetter mot kafédelen där man gärna sitter och njuter av välsmakande praliner till en god kopp kaffe.

 

Tredelad bild, fetthaltig växt i terrakottakruka, torkade bruna kakaobönor, kafebild med två svarta marmorbord och två svarta stolar

 

Kakaoplantagen och hållbar utveckling

 

Österlenchoklad ägs av paret Ulrika och Fredrik som vi trodde, just vid vårt besök, befinner sig i Peru på jakt efter nya kakaoleverantörer. Men vi blir glatt överraskade när det visar sig att paret faktiskt är hemma i Sverige igen och de är redan på plats på jobbet.

 

Ulrika ursäktar att hon är jetlaggad på grund av den långa flygresan från dagen före. Paret har varit i Peru, i regnskogen för att skapa kontakter med nya leverantörer.

 

 

”Det är väldigt viktigt för oss att plantagen har ett hållbart och ekologiskt förhållningssätt. Vi hittar små leverantörer men vi har också ett nätverk med likasinnade från branschen runt om i världen. Detta gynnar såklart alla parter.”

 

Paret deltar ofta på events och konferenser för folk i chokladbranschen senast i New York.

 

Inspirationskällor

 

En inspirationskälla för paret är kaffebranschen som kommit lång i frågorna kring fairtrade och hållbarhet. Det är väldigt viktigt att känna till bönornas väg från plantaget till kaffet eller som i detta fallet, vägen till chokladen. Genom att själva resa till sina leverantörer får Ulrika och Fredrik möjlighet att ta del av detta. ”Det öppnar upp i alla led”

 

Varje kakaobit du äter kommer dessutom från en frukt som någon skurit ner för hand. Det går inte att skörda kakaobönor maskinellt.

 

 

Ulrika och Fredrik samarbetar i nuläget med leverantörer ibland annat; Sri Lanka, Peru, Tanzania och Honduras.

 

Att driva en chokladfabrik

 

Österlenchoklad består idag av två delar Österlenchoklad samt Kakaobolaget som är själva fabriken där man tillverkar chokladen från grunden, från böna till produkt. Det finns inte många andra i Sverige som tillverkar choklad från grunden, berättar Ulrika.

 

 

Hemma i Sverige, på Österlen tillverkas cirka 60 kg choklad varje vecka samt cirka 2000 praliner dagligen. Österlenchoklad fungerar även som leverantör med kunder i i Japan och Frankrike men även i Sverige med kunder som NK och Moderna Museet. Dessutom samarbetar Österlenchoklad med restaurang Daniel Berlin Krog som ligger i samma skånska by bara några hundra meter bort.

 

 

 

Ulrika bjuder på kaffe och vi får delta i en liten exklusiv chokladprovning med praliner med smaker som äppelkaka, lavendel, havtorn och rosmarin ligger på ett vackert fat.

 

 

Ulrika berättar att både hon och Fredrik lagt och lägger mycket tid att lära sig om metoder och forskning kring chokladtillverkning. De lägger också mycket tid på att hitta nya smakkombinationer. Ulrika menar att industripraliner kan jämföras med legobygge där färdiga delar som; aromer, färger och puréer, köps in och sätts ihop.

 

På Österlenchoklad gör Ulrika och Fredrik precis tvärtom, de utgår från till exempel en smak för att sedan utveckla den vidare till en högkvalitativ chokladpralin. Att göra allt från grunden känns viktigt för paret. ”Vi försöker dessutom använda lokala producenter runt om här på Österlen för vår smaksättning. Bland annat samarbetar vi med Österlenkryddor, bärodlingen Eriksgården, lokala ostmejerier och äppelodlare förstås.

 

Varför Österlen

 

Paret levde tidigare i Stockholm men semestrade 2013 på Österlen för tredje året i rad. Just denna sommaren tog de beslutet om att säga upp sina jobb i huvudstaden för att starta ett nytt liv i Skåne. Tre månader efter detta beslut stod de utanför den gamla skolan med en nyckel i handen. Helt plötsligt var de både chokladfabrikörer och österlenbor. Utan erfarenhet av branschen men med en tydlig vision kring vad de ville.

 

”Vi ville sätta smaken i fokus igen och återinföra pralinen som en kvalitetsprodukt ur smakperspektiv.”

 

 

Livsstil

 

Att lämna storstaden och våga följa känslan att starta något nytt är inget paret ångrar. De upplever inte samma stress i vardagen som tidigare och de ser sitt jobb idag snarare som en livsstil. ”Vi tar vara på att vi befinner oss på landet.”

 

Om du vill besöka en äkta chokladfabrik, se hur choklad tillverkas, fika eller köpa naturligt smaksatta och väldigt vackra praliner då ska du besöka Österlenchoklad i Skåne Tranås. Passa på nu när våren börjar närma sig, det ska vi göra!

 

Österlenchoklad

Tranesvägen 37 (längs väg 19)

27392 Skåne Tranås

info@osterlenchoklad.se

More:
Taggar:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *