Välkänd skånetrio tillverkar svensk pasta i Ingelstorp

Text: Eleonor Persson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 25 april, 2018
Det är de tre vännerna och kollegorna Tilde Möller, Per Söderberg och Pär Extor som tillsammans driver Pastafabriken.

Det är med spända förväntningar som jag parkerar min bil utanför den alldeles nya restaurangen Pastafabriken i Ingelstorp. Ja, restaurang kombinerat med fabrik precis som namnet avslöjar. Här kommer det tillverkas och serveras svensk pasta på löpande band. Den vackra fabrikslokalen kan man dessutom beskåda via ett glasparti som pryder lokalen. När jag väl kliver in känner jag direkt av all kreativitet och energi som flödar.

 

Bild från pastafabriken stort fönster detalj på pasta

 

Det är de tre vännerna och kollegorna Tilde Möller, Per Söderberg och Pär Extor som tillsammans har startat Pastafabriken. Tilde och Per är dessutom ett par privat och driver sedan nästan åtta år tillbaka bageriet Söderberg och Sara med café i både Ystad och Malmö. Tillsammans med Pär Extor driver de även pizzarestaurang i Malmö Saluhall under gemensamma Hedvigsdalsgruppen. Med gemensamma erfarenheter som professionella bagare och kockar kändes pastatillverkningen naturligt för de tre.

 

Pastatillverkning pågår

 

Pär berättar att idén kläcktes förra sommaren, av Tilde under en promenad. Då mest som ett skämt dem emellan. Tilde och Per hade precis avvecklat restaurangen Kafferosteriet och bestämt sig för att ta det lite lugnare. Men de tre vännerna kunde inte släppa tanken på att en dag, tillverka egen svensk pasta mitt på landet, ute på Österlen. När lokalen i Ingelstorp dessutom blev till salu bestämde de sig för att satsa.

handgjord pasta

 

Miljön i lokalen andas trend och restaurangen skulle kunna ligga i vilken storstad som helst. Tilde berättar ödmjukt att hon försöker skapa miljöer som hon själv gillar. Hon berättar vidare att hon främst hittar inspiration i sin närhet, av råvarorna hon arbetar med eller av möten hon har på någon av sina restauranger. Hon understryker också hur lyckligt lottad hon är att kunna ha så här kul på jobbet. Och det måste vara kul när man driver företag. Negativism gynnar inte kreativitet på något sätt.

 

restaurangen i pastafabriken

 

Pastafabriken har en medveten syn på val av råvaror och tillverkar gärna pastan av lokala spannmål. Här tillverkas en rad olika sorters pasta. Och både färsk och torkad pasta kommer finnas till försäljning i fabriken. Det kommer även finnas en liten deli-hörna där man kan köpa med sig väl utvalda italienska ostar och oljor.

 

Entre på pastafabriken produkter i pastafabriken

Restaurangen har 30 platser och vid invigningen kommer det vara ”drop in” men i sommar är det klassisk tidsbokning som kommer gälla. Menyn i restaurangen kommer vara ganska enkel och erbjuda en rad ganska klassiska pastarätter.

 

Pastarätt ifrån pastafabriken tallrik med ravioli och gröna örter därpå

 

Tilde berättar slutligen att målet med Pastafabriken är att kunna driva den året om. ”Hit ska man kunna komma och bara dricka ett glas vin och äta något litet.. ” Och vi från från Apples of my Eye besöker gärna Pastafarbriken i Ingelstorp för ett gott glas vin.

 

 

 

www.pastafabriken.com

Pastafabriken i Ingelstorp
Ingelstorps byväg 6
271 75 Glemmingebro

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *