Talldungens Gårdshotell

Text: Eleonor Persson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 26 september, 2018
Hyllade i The Guardian, skånefavorit hos Leif GW Persson och nu femfaldigt nominerade till Svenska Gastronompriset. Talldungen levererar!

I den mindre orten Brösarp kanske mest känd som porten till Österlen via sina böljande backar, finner man Talldungens Gårdshotell som är både restaurang och hotell i ett.

 

Miljön här är verkligen speciell. Det spagettigula huset byggt i vinkel, bäddas in bakom murar, lampgirlanger, cypresser och vilda ängsblommor. Runtomkring böljar vackra kullar och fält. Innegården där vi gör entre har nästan något magiskt över sig. En stark känsla att befinna sig på en plats, någon helt annanstans infinner sig.

 

bild från talldungen hotell samt lampgirlang

 

Ägarparet Emma Höök och David Levung Höök möter oss inne i restaurangen. Tätt efterföljda av de båda hundarna Doris och Ers Majonnäs som även välvilligt hänger med under resten av vårt besök.

 

Emma och david krögare utanför sin restaurang

 

Emma och David berättar att restaurangen är öppen för alla, ja det vill säga om man fyllt fem år och de betonar att alla verkligen är välkomna, inte bara övernattande hotellgäster som många verkar tro.

 

Varför Österlen?

Paret hittade hit för cirka sju år sedan och det fanns en rad anledningar till varför det blev just denna delen av Sverige. Emma hade sedan tidigare familj i Skåne och grejen att paret dessutom älskar det rustika och lantliga gjorde valet ganska enkelt.

 

bild från restaurang, gröna växter samt bild på en hund

 

Både Emma och David har tidigare bott och verkat utomlands i länder som Frankrike, Italien och Spanien. Emma jämför Österlen med Kalifornien då båda platserna erbjuder stora möjligheter att använda och samarbeta med lokala odlare och uppfödare. ”Detta gynnar så klart folk från branschen och det är fantastiskt att kunna leva här privat i denna levande landsbygd och träffa massor av dynamiska och härliga människor.” Österlen är dessutom en perfekt plats om man vill ut och resa och inspireras. Närheten till Malmö och Köpenhamn gör detta enkelt. David inflikar med att de nog aldrig rest så mycket som nu.

 

Miljön hos Talldungen

Talldungen ger oss en ”hemma hos känsla” och den ger mersmak. Det är verkligen så att när man kliver in här, infinner sig känslan att komma hem till någon. Största delen av inredningen har införskaffats på diverse loppisar och auktioner. Gröna växter, coffee-table-böcker, snygga vinflaskor. Ett annat genomgående tema i inredningen är små engelska bulldogs i porslin. Dessa finner man lite här och var på Talldungen.

 

 

 

Emma inflikar med ett av sina skarpa liknelser att ”Om upplevelsen på Talldungen känts som ett nyförälskat rus, då är vi nöjda och vi vill verkligen beröra gästerna till en totalupplevelse där maten, vinet och miljön samspelar.

 

Talldungens matfilosofi det goda och det enkla. ”Vi vill att den ska träffa rakt och att det ska kännas ”hearty”, helt enkelt. Och måltiden är ju den vackraste dansen man kan göra tillsammans.

 

Maten, vinet och inspirationen

Inspirationen till all mat som lagas på Talldungen kommer bland annat från de resor som paret haft förmånen att göra. De nämner platser som Paris, San Fransisco, New York och London.

 

Från all inspiration har vi försökt skapa en plats där vi själva vill vara. Vi kanske främst har inspirerats av ”Farm to Table- Rörelsen från 70-talets USA. Den där enkelheten som ibland är är svår att hitta i Sverige och som främst finns i USA idag, berättar David.

 

 

Den schysta hemmabjudningen återskapas varje kväll. Emma och Davids personal är som en enda stor familj och alla är dedikerade i mat och vin och det är kul att gästerna uppskattar detta.

 

På Talldungen serveras naturviner som köps in från vinodlare som arbetar småskaligt. Det som utmärker dessa naturviner är helt enkelt att de inte innehåller onödiga tillsatser. Att driva restaurang har givit paret möjlighet att göra det helt på sitt egna och ärliga sätt. Allt från val av så kallat ”traditionella” viner, naturviner och den som de själva kallar tidlös, enkel och rena maten. Och detta är ett koncept som verkar gå hem.

 

Typiska gästen på Talldungen

Den typiska gästen hos Talldungen är den medvetna och matintresserade. David berättar att när de öppnade var medelåldern ganska hög men att den sjunkit betydligt om man jämför med idag. Det är dessutom förvånansvärt många 30-åringar som åker på weekends nuförtiden. Talldungen lockar även mycket folk från branschen, främst från Köpenhamn.

 

En annan sak som gör vårt arbete så inspirerande är att vi får världen till oss avslutar Emma med ett leende.

 

bild från trappan utanför restaurang Talldungen, ägarparet Emma och David och två hundar

 

Kvällar på Talldungen i höstskrud är något att längta efter.

 

www.talldungen.se

Bengtemöllevägen 7
273 50 Brösarp

More:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *