En känsla av Anna Bjärkvik

Text: Eleonor Persson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 26 mars, 2018
Anna Bjärkvik är yogainstrukören, entreprenören och författaren som bytte Jönköping mot Österlen. Här driver hon klasser i mindfulness och ashtangayoga.

Anna Bjärkvik drev en framgångsrik yogastudio i Jönköping. Mitt i allt detta kände hon plötsligt att det var dags att göra något nytt och något annat, att följa sitt inre. Det blev en flytt till Glemmingebro på Österlen. Här driver Anna sitt företag med egen yogastudio hemma på gården.

 

Anna Bjärkvik svartvitt foto

 

När Anna Bjärkvik öppnar dörren i sitt hem i Glemmingebro som ligger mellan Simrishamn och Ystad, möter hon oss med ett sprudlande leende och man känner direkt av hennes varma och starka energi. Hennes hem är ljust och inrett i jordnära och pastelliga färger. Man anar doften av rökelse som sipprar ut genom rummen.

 

Anna Bjärkvik sitter i sin gula sammetssoffa bakom ser man pastellrosa gardiner och en grön palm.

 

Anna minns att hennes första möte med yoga och mindfulness var redan som liten tjej då hon brukade gå ut i skogen, sätta sig ner och bara ”ta in” omgivningen. Idag är både yoga och mindfulness en naturlig del i hennes liv och vardag.

 

Från början hade Anna planerat att bli kläddesigner. En flytt till Stockholm som 19-åring innebar ett språng in i ett spännande liv där kläder och mode blev hennes vardag. Allt gick in rasande fart och hon hamnade snabbt i sammanhang bland både kändisar och väletablerade kläddesigners. Men med all framgång kom dessvärre även en baksida i form av stress och panikångest.

 

Närbild på Anna Bjärkvik svartvit man ser hennes runda halsband

 

Detta ledde till hennes första möte med yogan på riktigt. Anna besökte en studio i centrala Stockholm och hon berättar att det var efter detta besöket var hon ”fast”. Hon förkovrade sig i all tänkbar yogalitteratur och efter en tid började hon hålla egna klasser.

 

Anna håller händerna ihop i en yogaposition

 

En dag läste hon att yogagurun Manju Pattabhijois höll klasser i Berlin, även om Anna understryker att hon inte är så värst förtjust i just begreppet ”guru”. Hon åkte dit och Anna beskriver det uppstod ”kärlek vid första ögonkast” och en stark vänskap dem emellan föddes. Manju och Anna har dessutom skrivit boken Yoga Chikitsa, läkande tekniker & assisteringar. Bokens första upplaga sålde slut på en månad.

 

Foto på Anna Bjärkvik och yogagurun Manju

 

En av Annas favoritplatser i världen är Encinitas, en surfstad mellan San Diego och Los Angeles i Kalifornien. Hit kom Manju redan 1975, för att stanna för gott. Hon förde ashtangayogan till USA och ur den föddes bland annat vad man kallar ”poweryogan”.

 

”Jag tycker det är oerhört viktigt att bevara den traditionella yogan som jag lärt mig av Manju och förhoppningsvis föra stafettopinnen vidare.”

 

Idag har Anna bott på Österlen i cirka ett år men arbetar runt om i Sverige. Hon säger att hon älskar det opretentiösa livet på Österlen där man lite grann kan ta dagen som den kommer.

 

I sommar kan man träffa Anna och yoga med henne, då hon håller en rad olika workshops på Österlen. Mer om detta kan man läsa på hennes hemsida. I vår har Anna tillsammans med illustratören Caroline Midbeck släppt boken En känsla av mig. Boken handlar om Mindfulness för barn. Något som Anna tycker känns viktigt.

 

Liten flicka läser Annas bok En känsla av mig

 

När vi lämnar Anna Bjärkvik för denna gången känner vi oss lite mer inspirerade och förväntansfulla på vad som väntar oss runt hörnet, kanske våga satsa på något man länge drömt om?

 

www.annabjarkvik.com

Spadvägen 4

24174 Glemmingebro

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *