Elenore Bendel Zahn – om husbyggnad, kärlek till Jorden & att alltid följa sin inre GPS

Text: Eleonor Persson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 22 oktober, 2018
”en modern livsstil kombinerat med att ta hand om naturen..”

Elenore möter oss i dörren till sitt stora, gråputsade och alldeles nybyggda hus. Huset ligger på landet vackert placerat i en kuliss bland ängsblommor och vida vidder. Lite längre bort skymtar man skogen. Här bor hon tillsammans med sin man Fabian och deras två söner.

 

Bild delad i två, den ena bild på putsat hus med stora fönster, den andra en närbild på tusenskönor i gult och vitt

 

Det har länge varit en dröm att ha ett alldeles eget hus, berättar Elenore. Huset är idag i princip helt färdigt men paret har medvetet väntat med att anlägga trädgården till nästa år. Detta för att få lite distans, andrum och ladda upp ny kreativitet.

 

Elenore och Fabian har under hela husbyggandet varit sina egna byggherrar. Fabian är fackman och det har så klart betytt mycket. Elenore berättar att hon lärt sig massor under den här resan, inte minst om sig själv.

 

Under de senaste fyra åren då husprojektet varit igång har familjen bott lite i en kappsäck med siktet inställt på målet. Även om det varit en otroligt fin tid har det också inneburit svårigheter med två små barn och många stora livsförändringar.

 

Elenore uttrycker att även om livet är i vissa perioder känns lite tyngre är det alltid viktigt att följa det man verkligen känner med hjärtat , att följa sin inre GPS. Att ta lärdom av det som är svårt. Hon berättar vidare att hennes ”inre GPS” än så länge, aldrig lett henne vilse.

 

Interiör

 

När vi kliver innanför dörrarna till Elenore och Fabians hem möts vi av varma och jordiga färgtoner, generös rymd och naturen som kikar fram genom många av husets stora glaspartier. Det gröna möter det jordiga och detta känns som något som verkligen matchar Elenore väl.

 

Bild delad i två. Den ena på trätrappa målad i vitt, den andra på en interiör i hus med putsade väggar och cementgolv.

 

Huset är byggt av hållbara material och har lerputsade väggar. Alla färger är giftfria och naturliga t.ex. äggoljetempera och linoljefärger. Golven och andra träytor är naturligt vaxade. Färgskalan i hemmet går i toner som oliv, brun, grått, vitt och svart.

 

 

De svarta luckorna i köket är IKEAS Kungsbacka från företagets återvunna material. Stengolven kommer från Stiltjes återvunna sortiment och badrummet har väggar med tadelakt som Elenore alltid drömt om att ha i sitt badrum. Väggarna lyckades allihop fantastiskt nog få just den nyans som vi hoppades på trots att vi var noviser inom teknikerna, berättar Elenore.

 

bild delad i två, den ena köksvy med svarta luckor och trädetaljer. Den andra bild på glasburk med nötter stående på några kokböcker.

 

Elenore visar oss runt i husets alla rum, skrymslen och vrår. Hon är generös med att berätta personliga små anekdoter hon och hennes man upplevt under byggandet. Det märks att tid till eftertanke är något Elenore lägger stor vikt vid.

 

När vi är tillbaka nere i köket stannar vi upp en liten stund.
Hon bjuder på färska aprikoser och téinfusion på nordiska örter och bär.

 

En bild med kvinna i långt mellanblont hår i blommig blus som sitter vid ett träbord och dricker te i glasmugg.

 

När vi passerar sovrummet vars stora fönster ger en känsla av att verkligen uppleva naturen på nära håll, berättar hon att det händer att både kronhjort och vildsvin passerar förbi, nära inpå. Nästan som att ha ett eget levande konstverk i trädgården.

 

 

Stil

 

Hon anser själv att hon lätt förälskar sig i jordiga färger, mjuka former, i naturliga material. De olika texturerna kombinerar hon på ett smakfullt sätt till något alldeles extra. Hennes hem inger en lugn och harmonisk atmosfär. Trendiga gröna fikusväxter och annat grönt står snyggt placerade runtom i det rymliga hemmet.

 

Två bilder, den ena, ung kvinna med långt hår som sitter i soffa i vita jeans och blommig skjorta, den andra bild på beige soffa med stort fönster bakom.

 

Det märks tydligt att Elenore har god känsla att kombinera färg och form. När det kommer till hennes inredningsstil berättar hon att hon placerar möbler utifrån energi och funktionalitet. Det ska även passa alla, både barn och vuxna. Till viss del inspireras hon av Feng Shui. Inspirationen härifrån har funnits med längs hela resan.

 

Bakgrund

 

Elenore har trots sin unga ålder hunnit med mycket. Utbildat sig till trädgårdsmästare på Öland, vidareutbildat sig i Spanien, studerat naturlig nutrition, verkat som matkreatör, föredragshållare, programledare på TV, matstylist, ja hennes CV är långt.

 

Hon var även en av de första i Sverige att driva matblogg och använda samt sprida sitt koncept via sociala medier. Hon tror att all kreativitet som driver henne, kommer från hennes barndom där hon blev uppmuntrad att följa sitt inre och äga alla delar av sin personlighet. Även om det inte alltid är lätt, tillägger hon med ett skratt.

 

bild på rosa t-shirt hängandes mot en ljusbrun putsad vägg.

 

Hon menar också att alla människor faktiskt ansvarar för sin plats på jorden och att verkligen göra det man känner med hjärtat. Hon lägger stor kraft vid hur viktigt det är att ta hand om jorden vi bor på, och alla kan göra något, litet eller större. All handling i rätt riktning gör skillnad.

 

”Jag har alltid haft en aktivist inom mig…. och vi har alla ett ansvar att ta hand om Moder Jord… nästan alla mina skolarbeten handlade om ekoplantage och att ta hand om naturen och miljö på olika sätt..”

Det var efter gymnasietiden i samband med trädgårdsmästarutbildningen som hon slutade att äta kött och hennes passion för ekoodling och att laga vegetarisk mat föddes.

 

Efter sin tid i Spanien började hon laga mat på riktigt och skapa nya vegetariska rätter. Hon höll under dessa åren i workshops i temat både i Sverige och runt om i Europa.

 

Framtiden

 

Elenore berättar att hon ser på framtiden med spänning. Hon kommer fortsätta att frilansa som konsult, stylist och kreatör inom mat och hållbarhet, samt driva sin Instagram @elenoreearth där hon har följare från världens alla hörn.

 

en bild på ung kvinna i långt hår som blundar, den andra på samma kvinna stående i ett fält av bränt gräs bakom henne ser man skog.

 

Utveckling av ett nytt koncept och hemsida lanseras 2019 vilket är grundat i Moderna Ritualer för varje dag. Elenore beskriver hur hon har varit tvungen att ladda om och fylla sin bägare efter två barn och husbygget genom att infusera vardagen med intentionfyllda micropauser.

 

Hennes fokus är mer en ’greenish lifestyle’ där, eftersom det är så hon känner att hon verkligen kan göra skillnad och följa sitt kall.

 

Vi blir nyfikna och vill hålla koll på vad Elenore tar sig för här näst. När vi lämnar Elenores Bendel Zahns tar vi med oss en stor dos inspiration men även en rejäl dos eftertanke.

Taggar:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *