Maria Leinonen – om konst, ett inspirerande hem och vårskrik

Text: Hanna Larsson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 19 juni, 2018
– om konst, ett inspirerande hem och ett vårskrik

I utkanten av det idylliska Brantevik, kanske mest känt för sin sill samt jazz under stjärnorna, stannar vi vid ett ”otypiskt” österlenskt hus. Det må vara ett otypiskt österlenskt hus men det är ett av de mesta inspirerande boenden som både jag och fotograf Lina sett på länge.

 

I det inspirerande hemmet bor en lika inspirerande konstnär, Maria Leinonen. Maria möter oss i trädgården med fläckiga snickarbyxor och ett leende som sträcker sig hela vägen till Småland. Vi är sålda. Med vissa personer flyter tiden bara iväg och Maria är en av dessa personer, hon har en vinnande personlighet som bubblar av upptåg och kreativitet.

 blond kvinna i målarbyxor vid trähus

Till Brantevik flyttade Maria för drygt två år sedan tillsammans med man och barn. Det var dags för en förändring och Maria ville våga satsa på den dröm, att arbeta fullt ut med sitt konstnärskap. Drömmen hade länge funnits där och med familjen som skyddsnät gjorde det att hon vågade att ta steget från sitt jobb som inredningsstylist till konstnär. Det blev en två stegs raket, först flytten och ett år senare sa hon upp sig.

 Kontor i konstateljé med fotografi och vattenkaraff

konstateljé hos Maria Leinonen

Maria beskriver helhjärtat kärleken till skapandet.  Till vardags gillar hon att ha kontroll men i målandet kan hon helt släppa det och låta impulsen styra. Försvinna in i sin värld. Den världen har ingen tid.  Dagen innan vårt besök berättar Maria har hon suttit uppe till småtimmarna då hon hittat ett nytt sätt att skapa.

 

Maria brinner även för att göra konsten tillgänglig och har hittat andra vägar för att nå ut till en bredare skara. Till skillnad från många andra som arbetar i akryl så säljer hon sina tavlor bland annat via hennes hemsida. Hennes tavlor finner du även på sajten Wall of Art. Konst ska vara till för alla. Maria tycker också att kundkontakten är viktig vid en försäljning. Att sedan få se hur tavlan hänger hemma hos någon, “Det är fantastiskt”

 Konstateljé och en leende Maria Leionen

Det har nu gått ett år sedan hon bestämde sig för att våga satsa på konsten.  Vägen till idag har varit både upp och ned. Det är tufft, även om hon inte hade föreställt sig att det skulle bli enkelt. “Man går på nitar och lär sig hela tiden efterhand”. Hon beskriver hur viktigt det är med samarbeten och vänner inom branschen.

 

Personer som har hittat hennes konst, som förstår den och uppskattar den är stylister som Sundling och Kickén samt Pella Hedeby. De har tillsammans med andra samarbeten gjort att Maria idag får beställningar från olika delar av Sverige vilket har bidragit till att hon kan fortsätta att skapa.

 Vardagsrum och schackbräde

När vi går runt i hennes hem i Brantevik blir vi otroligt inspirerade. Det märks att hon arbetat som inredningsstylist och att hon har en uppenbar känsla för färg och form. Smarta lösningar som är lika snygga blandas med kompositioner av vaser, blommor och andra attiraljer. Vi fotar allt och sparar lika mycket i minnet för inspiration till det egna hemmet.

 

Det händer att Maria fortfarande gör uppdrag inom inredning, då tillsammans med sin vän och fotograf Rebecca Martyn. Vi förstår att de tillsammans utgör ett vinnande team.

loft och Sovrum med stor vit dubbelsäng Kokböcker med öppna blad

Vi börjar prata en del om Österlen då ingen av oss egentligen är hemmahörande här. Vi undrar vad som lockade henne hit och vad hon vill tipsa andra om att göra. Maria säger med ett leende att hennes tips är att köra bil planlöst och fel. Ta en av de så många grusvägarna för alltid hamnar man någonstans och ibland är det någonstans precis det du letar efter.

 

Maria beskriver frihetskänslan med att överhuvudtaget köra bil på på Österlen, att det ger energi och att man finner sig helt plötsligt som Ronja, skrika vårskriket.

 matbord och en hylla med glas

En bil stannar utanför huset, det är en budfirma. “Nätshopping, ni vet hur det blir när man bor på landet” säger Maria och skrattar. Det är dags för oss att bege oss, vi har varit här alldeles för länge men känner att vi hade kunnat stanna lika länge till.

 

Vi sätter oss i bilen och åker hemåt, fyllda med energi och inspiration.

Taggar:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *