Dressincykling, en romantisk naturupplevelse

Text: Eleonor Persson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 25 augusti, 2018
Fjärilar flyger runt cyklarna och det är lätt att drömma sig iväg till ett romantisk konstymdrama man sett någon gång, för länge sedan…

Möjligheten att cykla dressin är ganska unik för Sverige. Man kan faktiskt inte göra det på så många andra platser runtom i världen. Det är därför dressincyklingen i Fyledalen och i Sankt Olof ibland får riktigt långväga gäster. Gäster ända från Kanada, Nya Zealand och USA. Men så var det inte från början.

 

Ägarna Stephan och hans dotter Josefin möter oss alldeles utanför det nybyggda tågstallet i Tomelilla strax in till Österlens folkhögskolan. Solen står redan högt på himlen och vi är spända och laddade inför att ge oss ut längs spåret och möta den vackra naturen.

 

bild på Stephan och Josefin som driver dressin

 

Stephan berättar att han varit en tågentusiast ända sedan han var liten kille. Att bygga modelljärnvägar var då melodin, även att spotta tåg har alltid varit ett stort intresse.

 

År 1985 köpte Stephan och hans far en dressin från 1920-talet som de tillsammans renoverade. Några år senare fick Stephan tillstånd av banverket att röja vid det gamla järnvägsspåret i Fyledalen som tillhör Tomelilla kommun. Samma år körde de några provturer med dressinen och märkte att folk uppskattade det.

 

Nu var idén med dressincykling född på riktigt och på den vägen har det fortsatt fram till idag. Nu äger Stephan flera dressincyklar som alla är tillverkade från grunden av en man som äger en mekanisk verkstad. Varje dressin är som ett eget konstverk helt enkelt.

 

Företaget går mycket bra och det är faktiskt svårt för Stephan att ta sig en ledig dag. Dottern Josefin ställde upp då häromdagen. Josefin är idag delägare med sin pappa och hon menar att;

 

”Det kändes helt naturligt att arbeta med min pappa då jag varit med honom här sedan jag var liten flicka..”

 

Under högsäsong (juli-augusti) är det oftast fullbokat men Stephan och Josefin berättar att man oftast kan få en plats då det ibland blir avbokningar. Det är då störst möjlighet om man kan tänka sig cykla ”morgonturen”. Man kan alltid ringa mellan klockan 08-08.30 för att se om det finns några lediga platser. På familjeföretagets hemsida dressin.se finns all information som behövs om man är intresserad.

 

Stephan och Josefin skickar ut dressinerna på tre turer dagligen under högsäsong, och barn från sju år kan delta.

 

två kvinnor på dressin torrt fält från dressincykel

 

Det finns även en dressinvagn med en platsbyggd fåtölj som Josefin kallar ”kungasätet”. Denna vagn kan användas av funktionshindrade barn och vuxna och har blivit mycket uppskattad genom åren.

 

Om du är hundägare finns möjlighet att ta med din fyrbenta vän ut på en cykeltur då några vagnar är utrustade med hundbur.

 

Åren som Stephan drivit dressincyklingen har givit honom många vackra minnen. Stephan nämner särskilt då en blind sjuårig pojke fick möjlighet att cykla för första gången i sitt liv. Han minns även starkt när en turist från Australien efter cykelturen uttryckte ”Wow, we never seen anything like this…”

 

Anledningen till detta citat är att själva aktiviteten, cykla dressin ger en frihetskänsla och är en riktig fin naturupplevelse. Man ger sig iväg längs rälsen, packar med sin picknick i de fiffiga korgarna som finns längs fram på varje dressin.

 

picknickkorg och dressincykel

 

Sedan är det som att cykla rakt in i ett konstverk, en ridå av växtlighet, grenar ramar vackert in själva spåret och du känner dofter av skog och olika blommor. Fjärilar flyger runt vagnarna och det är lätt att drömma sig iväg till någon romantisk konstymdrama man sett någon gång för många år sedan.

 

två kvinnor på dressin i vacker natur

 

När vi kommit en bit på väg får vi sakta in då en flock vita kor passerar rälsen. Livet kan inte bli mera bondromantiskt än såhär!

 

dressincykel i rött med picknickkorg

 

Det finns flera ställen längs vägen där man kan stanna och äta sin medhavda picknick. Vi stannar och dukar upp på två olika rastställen.

 

När vi är klara stannar vi länge på ändstationens rastplats. Här har vi viktiga samtal och kan inte låta bli att säga att cykla dressin är som att skingra sina tankar. En kontrast till dagens samhälle på något sätt, där man ibland behöver stanna upp och fundera.

 

picknick med vattenmelon och vitt bröd

Ut i skogen, ut i det vackra, ut i den svenska naturen. Njut av att bara vara och om du har tur kanske en vacker kronhjort smyger över rälsen. Detta måste bara upplevas!

www.dressin.se

More:
Taggar:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *