Karlaby Kro – fine dining på Österlen

Text: Eleonor Persson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 13 november, 2018
En tom flaska Tattinger står på ett av borden på gården. Kritvita hotellakan ligger på hög bredvid. Någon städar ur gårdagens gäster. Karlaby Kro förmedlar livet där det pågår.

Platsen Karlaby Kro med sin kontinentala miljö skulle lika gärna kunna ligga i utkanten av Central Park. Flera platanträd fungerar som ett jätteparasoll och ramar in innegården som består av skånelängor målade i vitt med svarta detaljer.

 

Exteriör Karlaby Kro. Lummiga träd och härliga hängande solsängar.

 

När vi kliver innanför entrédörren förstärks den kontinentala känslan ännu mer. Jazzig pianomusik i dov volym strömmar genom rummet. Stora tavlor med fotokonst pryder väggarna, diverse drycker i snygga flaskor står välkomponerat på ett mindre drinkbord. Det doftar från ett lyxigt doftljus och en blommig soffgrupp i Josef Frank-tyg med plädar och tillhörande fåtöljer skapar en hemtrevlig känsla mitt i allt.

 

Vid lobby Karlaby Kro bild på tavla i svartvitt

 

Lobbyn skulle även den kunna ligga i vilken storstad som helst. Kanske är det just den känslan som så många tycker om. Att få komma hit till landet på Österlen, känna atmosfären, njuta av lugn, gott sällskap, god mat i kontinental miljö.

 

Lobbyn med vy mot bardisk. Närbild på rumsnycklar med vackra mörka tassels.

 

Karlaby Kro en inspirerande miljö

Sophie Bonér som tillsammans med sin man Pär, driver Karlaby Kro ursäktar att hon är mitt i ett telefonsamtal när vi gör entre. Vi går därför runt och super in miljön. När hon är klar bjuder hon på te, kaffe, biscotti och bubbelvatten allt serverat i vackra kannor, muggar och skålar. Allt har en speciell finess här på Karlaby Kro.

 

Ägarinnan, klädd i svart framför en vacker svart port. Samt en bild över en gavel med slingrande grön murgröna.

 

Intervjun blir mer som ett samtal tjejkompisar emellan. Vi pratar om allt både högt och lågt. Sophie är tydlig och hon delar öppet med sig av sina erfarenheter.

 

”Det viktigaste för oss är att vi gör saker med hjärtat och att vi alltid försöker vara generösa…”

 

Hon berättar vidare att hon egentligen inte är så förtjust i ”konceptgrejen” istället väljer hon att beskriva stilen på Karlaby som klassisk med en personlig touch. Detta märks tydligt när vi ser oss omkring. Blommorna, musiken, och interiören speglar detta väl. Sophie berättar att hennes största inspirationskällor är andra hotell, runt om i världen.

 

Vägen hit

Det hela startade för cirka 20 år sedan när hon och hennes man blev erbjudna att ta över Karlaby Kro från den förra ägaren. Vid den tidpunkten arbetade paret redan inom hotellbranschen fast då i Stockholm. Först ville Sophie inte flytta till Skåne men ödet ville något annat.

 

Familjen Bonér bestämde sig för att överta Karlaby Kro och en flytt till Skåne blev realitet.

 

Under påsken 2003 öppnades Karlaby upp med Sophie och hennes man Pär som nya ägare. Viktigt för paret var att platsen skulle erbjuda känslan av ett litet och personligt boutiquehotell. Och att det skulle kännas internationellt att komma och bo här, inte lantligt. Den känslan finns på många andra ställen runt om på Österlen.

 

Hotellet, maten och gästerna

Hotellet har 22 rum och som gäst har du möjlighet att få enklare spabehandlingar som ansiktsbehandlingar och massage. Du kan dessutom njuta vid hotellets inomhuspool och gym.

 

Den inbjudande poolen , med korgmöbler vid sidan av. En närbild på ett skåp i smide med vita badlakan.

 

Maten och vinet beskriver Sophie som klassisk Fine Dining men hon understryker att det inte får bli för pretentiöst men det är ändå den typ av mat som representerar Karlaby Kro. Även vinerna är väl utvalda.

 

Bilder från rummen. En härligt inbjudande soffa och vackra stilleben på bordet.

 

Den typiska gästen är den ganska medvetna. Hit hittar tjejgäng bestående av influensers, paren som lyxar till det med en romantisk weekend eller familjerna som firar en födelsedag. Sophie betonar dock att alla verkligen är välkomna till Karlaby.

 

”Det är trevligt och uppiggande med olika typer av människor.”

 

East Hamton och Karlaby på nytt

Under cirka tio år drev paret Bonér Karlaby Kro till de 2011 tillsammans med sina tre barn flyttade till East Hamton strax utanför New York. Här fortsatte de arbeta inom hotellbranschen genom att driva det svenskägda hotellet the Maidstone. Detta gjorde de med bravur och det amerikanska hotellet blomstrade under parets vistelse.

 

Fyra år senare kände sig paret nöjda med sin vistelse på Long Island och bestämde sig därför för att flytta tillbaka till Sverige och Skåne igen. Väl hemma gjorde omständigheter och kanske slumpen att Karlaby Kro återigen drevs av paret Bonér.

 

Sophie ägarinna till Karlaby Kro. Klädd i svart med svarta markerande glasögon.

 

Efter en tids renovering öppnade paret upp portarna igen på Karlaby Kro. Sophie berättar att detta kändes rätt och att Hotellet har en en speciell plats i deras hjärtan.

 

Om du är sugen på att besöka Karlaby Kro under hösten, kanske en ”Krosöndag” är ett alternativ. En trerätter fine dining med några glas champagne.

 

www.karlabykro.se

Karlaby Kro
272 93 Tommarp

More:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *