Arkitektur möter natur och skapar harmoni hos MårtenPers

Text: Eleonor Persson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 9 maj, 2018
Arkitekturen och designen i de olika gårdarna är speciell och unik. Det är tydligt att man bevarat allt som går att bevara.

Kulturcentret med gårdarna MårtenPers Bo och MårtenPers Källa ligger mellan de små fiskelägena Skillinge och Brantevik på Österlen i Simrishamns kommun. Det var till denna plats som Rolf Bergström och hans fru Boel kom och bestämde sig för att starta något nytt.

 

Paret lämnade livet i stan och tack vare denna förändring, gavs de möjligheten att köpa gård på Österlen. Rolf berättar att han vid den tidpunkten hade en idé om att skapa Sveriges första innovativa klinik, en rekreationsplats för människor som drabbats av svår stress. Men det blev inte riktigt så, men nåväl en rörelse som innefattar hotell, galleri och teater på somrarna. Ja ett kulturcentrum där de olika delarna fått namn som: MårtenPers Bo, MårtenPers Art och MårtenPers Scen.

 

Mårten pärs källa bo, byggnad

Själva namnet MårtenPers har sitt ursprung från en gravsten med namnet Mårten Persson på. Stenen hittades av paret Bergström under renoveringen och personen som gravstenen tillhörde en gång i tiden visade sig dessutom vara en avlägsen släkting till paret.

 

Arkitekturen och designen i de olika gårdarna är speciell och unik. Det är tydligt att man bevarat allt som går att bevara men samtidigt satt samman det gamla med det nya på ett estetiskt och unikt sätt.

 

Rolf berättar att i en av gårdarna (Mårten Pers Art) finns en atesisk källa och den har gett mycket inspiration i den fortlöpande renoveringen. Källan finns idag i galleriet och pumpar ut vatten genom en ränna som man kan beskåda därinne.

 

När vi kliver innanför väggarna i hotelldelen fångas vi av en klosterlik känsla där stora glaspartier som ger ljusinsläpp pryder de vackra handslagna tegelväggarna. I hotelldelen har modern arkitektur byggts samman med det gamla. Att den gamla delen en gång i tiden agerat kostall är svårt att föreställa sig. Nä, man får som sagt mer en känsla av gammal riddarborg eller kloster när man vandrar in längs korridoren.

 

“Här funderade vi länge på hur vi skulle göra men vi ville bevara det som gick att bevara”

 

Kvinna går i korridor på mårten pärs hotell

 

hotellrum på mårten pärs källa inredningsdetaljer från Mårten pärs källa

Kostallet har blivit asketiska, trendiga och fräscha hotellrum utrustade med senaste teknik och Wifi. Väggarna i rummen är renoverade och inredda med den marockanska och miljövänliga metoden tadelakt som Rolf kan åtskilliga detaljer kring. Han berättar att han från början tänkt sig grå betongväggar men när han gjorde research efter ett passande alternativ, hittade han denna metod. Med hjälp av vännen och konstnären Ola Sivhed lärde de två sig tekniken kring tadelakt och alla rummens väggar renoverades sedan med den marockanska metoden i en harmonisk sandfärgad ton.

 

I anslutning till hotelldelen finns den gamla ladan kvar som är renoverad och restaurerad till en enorm festlokal. Lokalen pryds av ett specialbeställt jättestort fönster som binder samman miljön inne och ute på ett estetiskt tilltalande sätt. I ladan eller “festlokalen” har det hållits åtskilliga bröllop och fester. Platsens har ofta fotograferats och det allra första bröllop som hölls i lokalen blev ombloggat och har cirkulerat på åtskilliga instagramkonton. Lokalen är i dagsläget bokad för bröllop två år framåt i tiden.

 

 

Festlokal mårten pärs källa

 

Festlokal och halmkrona på mårten pärs källa

 

I området finns även en del som Rolf kallar “boningshuset” från 1932. Huset ligger alldeles intill den delen där hotellet och festlokalen ligger. I boningshuset har Rolf gjort det mesta av renoveringen själv. Det märks tydligt att Rolf har känsla för smak och detaljer. Även här har han bevarat originaldörrar, golv och till och med pryder tapeter från 30-talet väggarna. Här finns även ett komplett restaurangkök där Rolf och Boel bakar eget bröd med mjöl från egen kvarn. Det är i boningshuset övernattande gäster äter sin hotellfrukost.

 

frukostsal mårten pärs bo Boningshuset mårten pärs källa

 

I galleriet, MårtenPers Art möts man av samma idérika arkitektur och även här finns mycket av det gamla bevarat. I galleriet finns bland annat spiltorna efter ett stall kvar. Detta märker man inte av vid första anblicken då allt smälter samman på ett estetiskt och tilltalande sätt. Nä det är en stor dos innovativ design man möts av här på kulturcentret MårtenPers. En rad olika kända konstnärer har genom åren ställt ut i galleriet.

 

Atesiska källan

 

Efter att gått runt och njutit av all vacker arkitektur och natur här hos MårtenPers, känner man sig nöjd och rofylld. Att det faktiskt var så vackert där inne bakom stenväggarna och glaspartierna, det hade vi ingen aning om. Och efter att ha lyssnat på Rolf som så öppenhjärtigt berättat om alla sina nyskapande och spännande idéer, ger oss på Apples of my Eye mycket inspiration. Att våga testa nya saker och att aldrig sluta drömma är så viktiga ingredienser i livet.

 

More:
Taggar:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *