Surfvänliga Kåseberga

Text: Hanna Larsson
Foto: Lina Arvidsson
Publicerat: 2 augusti, 2018
Ett möte med multitalangen Gustav Råberg

Över en miljon turister besöker årligen den lilla fiskebyn Kåsberga. Sveriges svar på Stonehenge, vackert belägna Ales stenar, lockar i kombination med den rökta fisken. Den lilla byn som har 100 bofasta kan av denna anledning bland annat husera ett fiskrökeri, restauranger, hotell, bageri med mera. Det är en intensiv ruljans under sommarmånaderna med busslaster med turister avlöser som varandra.

man på cykel med en surfbräda vid havet

Det är därför lätt att tro att det mesta i byn handlar om rökta räkor och diskussioner huruvida Ales Stenar är en solkalender eller ej, men så är inte fallet. Kåseberga med dess omnejd är på grund av åsens utformning mot havet även perfekt för skärmflygning. Stranden vid Kåseberga utgör även den, när rätt vind ligger på, en perfekt spot för surfare. Byn rymmer därför  även en skärmflygarskola, skärmflygare och surfare.

man i våtdräkt med surfbräda under armen

I ett av husen bor Gustav Råberg tillsammans med sin familj. I byn har han varit bosatt sedan 2011 för “bo, det ska man ju göra någonstans”, även om det kanske inte är hela sanningen. Gustav är lite som en rysk docka, det tar aldrig slut på överraskningar men på samma gång blir man heller inte förvånad. Gustav surfar, klättrar, skärmflyger, åker snowboard, tävlar i Enduro och har även varit assisterande landslagstränare i rullstolsrugby. Att påstå att Gustav är nyfiken, driftig, talangfull och äventyrslysten är nästan ett understatement.

 

Låt oss börja från början. Gustav berättar att han alltid jagat äventyret eller haft en stor portion nyfikenhet. Surfingen började han med -98 i Frankrike. Att åka bräda hade han gjort under flera år varför nyfikenhet uppstod när han gavs möjlighet att vågsurfa. Det var kärlek vid första ögonkastet och redan året efter, -99 började han tillsammans med några vänner att leta efter bra surfspots i Sverige. Att surfa är fortfarande en passion och att bo en gångpromenad från en våg måste locka vilket surfarhjärta som helst.

man som går vid havet med surfbräda under armen

Livet tog en ny vändning och Österrike blev hemlandet under 10 år. Vardagen präglades av snowboardåkning och klättring men så en dag 2002 introducerades han till skärmflygning. Även det var kärlek vid första ögonkastet och efter en kurs var han såld. Gustav beskriver att för honom finns bara fullt fokus när han har hittat något han tycker om, “jag gör något mycket intensivt”. Idag bor Gustav med familj granne med Kåsebergaföretaget Skyadventures som erbjuder det mesta inom skärmflygning.

svartvit bild på man i våtdräkt med surfbräda

Den episka filmen Point Break från -91 handlar framförallt om personer med en stor passion för äventyr, vilket bland annat ges i uttryck genom vågsurf. Det är omöjligt att inte tänka på denna favoritfilm när vi talar med Gustav. Precis som i filmen så är ett arbete ofta nödvändigt vid sidan av sina passioner. I samband med att Gustav flyttade hem för 15 år sedan så drabbades hans vän en tragisk olycka vilket gjorde honom rullstolsbunden. Gustav valde då att börja arbeta som personlig assistent till sin vän, något han fortfarande gör.

delad bild på en man med surfbräda

På grund av den tragiska olyckan så introducerades han till Rullstolsrugby och med den passion och det fokus som Gustav har så blev han coach, och till slut assisterande landslagstränare. En specialsele i glasfiber byggdes även för att ge möjlighet för rullstolsbundna att flyga.

 

Vid sidan av arbetet som personlig assistent så driver han tillsammans med en vän ett företag som specialiserat sig på foto/film med radiostyrda flygfarkoster, eller drönare. Företaget bildades på grund av ett intresse för de första drönare som kom ut på marknaden för ett antal år sedan. En hel del filmer/foton har det blivit sedan starten, bland annat en musikvideo till artisten Timbuktu. Företaget har kontor i Malmö och heter KopterFrames.

man med surfbräda och en bild på havet

Det verkar som att livet konstant tar med Gustav på äventyr, eller så är det Gustav som alltid tackar ja och aldrig ser problem eller hinder. Det är omöjligt att inte själv reflektera över hur man lever sitt liv, om man tackar ja när möjligheter ges eller står kvar på perrongen med förhoppning om ett nästa tåg.

 

Idag är det fullt fokus på Enduro för Gustav, vi tror på succé även där för denna multitalang.

 

More:
Taggar:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer