Yoga Travels

Text: Hanna Larsson
Foto: Hanna Larsson
Publicerat: 26 mars, 2018
En yogaresa från Österlen till Malaga

Är det något småbarnsåren lär dig så är det att man klarar sig på mindre sömn än vad man tror men även vikten av att hitta tillfällen där batterier kan laddas upp. Länge trodde jag att träningsresor inte var något jag sysslade med och yoga, det är inget för mig. Puls vikter och svett, det är träning.

 

Trots detta lockades jag av en intensivkurs i yoga som MPIYO höll i Hedvigsdal, Löderup, en sommar. Min yngsta var några månader gammal och det fanns för mig ett behov av att få rå om mig själv någon timme, ladda batterier och sakta väcka kroppen efter graviditet.

yogamattor med människor

Ashtangayogan hittade mig, eller jag den. Efter kursens slut bokade jag upp mig på regelbunden practice i Ystad. Denna yogastund varje vecka blev en oas mitt i småbarnslivet.

 

Ägaren av MPIYO, Merethe Bråthen, uttrycker sig så vist när hon med jämna mellanrum säger på norska ”Du skal bli kjent med din kropp”. Att landa i sin kropp mentalt och fysiskt och bli medveten om dess förmåga och möjligheter.

 

När ägaren Merethe lanserade sin yogaresa till Spanien kändes det löjligt rätt. Sova, yoga, sol och lite vin på det. Biljetter bokades, väskan packades.

 

Att yoga i flera timmar

16 tjejer samlades en eftermiddag i ett soligt men lite kyligt Malaga för yoga i fyra dagar. Varje morgon i takt med att solen vaknade och kastade sina första strålar på den stenlagda terrassen inledde vi med de första solhälsningarna.

två kvinnor med yogamattor på ryggen

Merethe guidade sedan klassen genom en större del av Ashtangayogans första serie och släppte sedan efterhand de personer som ville ägna sig åt så kallad Mysore, egen practice.  När solen var uppe och en lätt frukost intagits samlades vi åter för Kundaliniyoga.

två kvinnor kör yoga vid en pool

Att under flera timmar yoga före lunch gjorde kroppen medveten, pigg, stundtals trött men varje dag lämnade jag med en känsla av styrka. Att yoga är personligt och du anpassar dig konstant efter hur du känner i kroppen just idag, just nu.

 

När lunch intagits, en eventuell utflykt genomförts och klockan blev runt 16.00 var det åter dags att samlas, denna gång för ying/yang yoga och/eller meditation. Om Ashtangayogan är utmanande fysiskt ställer ying/yang eller meditationen andra krav. Att meditera med havet som backdrop är precis så magiskt som det låter.

kvinna står på händerna vid en pool

Solkusten

Några timmars paus mellan yogatillfällena gav utrymme för slöa timmar vid poolen eller för den mer aktive, möjlighet att besöka området. Solkusten är vida känd för de flesta svenskar med städer som Malaga och Marbella. Båda städer erbjuder såväl shopping som mat och sevärdheter.

 

Tyvärr påverkas området runt Malaga en del av den enorma bebyggelse som skett i området i och med den stora turismen, men det är en smaksak. Det finns goda möjligheter att komma undan det sönderbyggda landskapet och njuta av platser som Las Alpujarras.

vitt hus med växter framför vitt stenhus med rutigt golv framför

Är yogaresor för alla?

Det är lätt att dra förhastade slutsatser och tro att det hela var en ren hälsoresa, och det var det kanske på ett vis. Möjligen var detta en hälsoresa för en kvinna som var i stort behov av att få sova, rå om sin själ och kropp och inte snubbla på leksaker på köksgolvet. Här fanns dock inga krav på att delta vid varje yogatillfälle, att inta en strikt vegetarisk diet eller att enbart dricka kokosvatten.

 

Detta är en utmärkt resa för dig som har testat yoga innan och som vill testa effekten av att yoga flera dagar i rad. MPIYO erbjuder vid bokningstillfälle plats i ett hus, där kursdeltagare bor gemensamt. Om detta inte känns intressant är det möjligt att checka in på närmaste hotell och endast delta vid yogatillfällena. Frukost ingår men övrig mat bekostas av deltagare. Vad man äter och vad man dricker är upp till varje individ att besluta.

kvinna utför yoga på en matta

www.mpiyo.se

 

Taggar:

Dela med dig:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *